Суд скасував домашній арешт активісту Ратушному

Дата: 21 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд відпустив з-під домашнього арешту активіста, голову громадянської ініціативи “Захистимо Протасів Яр” Романа Ратушного.

Про це стало відомо під час судового засідання, яке відбулося 21 квітня 2021 року, передає кореспондент ZMINA.

Джерело: сторінка Романа Ратушного у фейсбуку

Адвокатка активіста Євгенія Закревська в суді повідомила, що напередодні бажання взяти на поруки її підзахисного висловили видатні українські митці – поети, прозаїки, художники, актори. Серед них Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Олег Шульга (“Позивний Бандерас”), Римма Зюбіна, Соня Сотник, Андрій Єрмоленко та інші.

Підтримати Ратушного безпосередньо до суду прийшли актор, телеведучий, громадський діяч Сергій Притула, документалістка Жанна Максименко-Довгич, народний депутат від партії “Голос” Ярослав Юрчишин, поет, журналіст, телевізійний продюсер Дмитро Лазуткін. Вони також підтвердили суддям свій намір взяти активіста на поруки, оскільки впевнені, що той не переховуватиметься від слідства. 

Як аргумент за скасування цілодобового домашнього арешту з використанням електронного браслета Ратушному його адвокатка навела той факт, що опис подій у підозрі її підзахисному не відповідає заявленій статті Кримінального кодексу. Також сам текст підозри був виправлений, це підтвердила технічна експертиза.

До того ж жодного доказу, що активіст узагалі причетний до вчинення інкримінованих йому дій, немає, вважає Закревська.

Водночас правозахисниця наголосила, що активіст ніколи не ховався й не планує ховатися від слідства. За її словами, відсутність таких ризиків з боку її підзахисного доведена. 

“Зі всіх підозрюваних у цій справі Роман Ратушний має найсуворіший запобіжний захід, але не зрозуміло чому, оскільки якихось виключних дій, порівняно з іншими, він не вчиняв”, – сказала адвокатка.

На її думку, це також свідчить про тиск на активіста.  

Суд дослухався до аргументів захисту і задовольнив апеляційну скаргу захисту про скасування запобіжного заходу Ратушному, відмовивши слідчому в клопотанні. Наразі запобіжний захід активісту не обрано.

Нагадаємо, що підозру Ратушному вручили за наслідками акції на підтримку одеського активіста Сергія Стерненка біля ОП 20 березня. Його звинуватили за двома статтями: хуліганство, вчинене групою осіб, із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для заподіяння тілесних ушкоджень (ч. 4 ст. 296 ККУ), а також  умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом або що заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах. 

Санкція першої статті передбачає покарання від трьох до семи років позбавлення волі, другої від трьох до десяти років.

29 березня Печерський райсуд Києва відправив активіста під цілодобовий домашній арешт.

Ратушний вважає, що за врученням підозри стоїть заступник голови офісу президента Андрій Смирнов. Активіст назвав це помстою за його діяльність щодо захисту Протасового Яру від незаконної забудови.

Апеляцію на запобіжний захід активісту мала розглядати 8 квітня колегія суддів Київського апеляційного суду в складі Тетяни ФричОльги Юрдиги та Юрія Сливи, які раніше відпустили до РФ ключового свідка в справі про збиття літака MH17 над Донбасом Володимира Цемаха. Проте засідання перенесли на 21 квітня через затримування документів Печерським райсудом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter