Апеляцію Ратушного розглядатимуть судді, які дали втекти до РФ ключовому свідку збиття MH17

Дата: 07 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Апеляцію на запобіжний захід для голови громадської ініціативи “Захистимо Протасів Яр” Романа Ратушного розглядатиме колегія суддів Київського апеляційного суду у складі Тетяни Фрич, Ольги Юрдиги та Юрія Сливи, які раніше відпустили до РФ ключового свідка у справі про збиття літака MH17 над Донбасом Володимира Цемаха.

Про це повідомляють у Фундації DEJURE.

Джерело: vybory.pravda.com.ua

Також ці самі судді залишили під домашнім арештом Яну Дугарь і під вартою ветерана АТО Андрія Антоненка, яких звинувачують у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Водночас щодо цієї справи правозахисники та громадські активісти неодноразово заявляли про необ’єктивність, фальсифікацію та політичну вмотивованість слідства, говориться в повідомленні.

Також вказані судді у 2020-му скасували рішення про заочний арешт президента-втікача Віктора Януковича у справі про розгін активістів Революції гідності. 

У 2019 році судді Юрдига та Слива в складі іншої колегії скасували арешт конгресно-виставкового центру “Парковий”, який називають вертолітним майданчиком Януковича.

У лютому 2014 року Юрій Слива за дзвінком з Адміністрації президента залишив без змін постанову суду, якою учасника Автомайдану позбавили водійських прав за поїздку до Межигір’я. Пізніше Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя констатувала, що під час розгляду справи були порушені норми процесуального права. Але суддю не притягнули до дисциплінарної відповідальності через закінчення строків давності.

У 2011 році колегія суддів у складі Фрич та Юрдиги залишила без змін вирок Печерського суду, яким експрем’єрку Юлію Тимошенко засудили до ув’язнення на сім років. Парламентська асамблея Ради Європи тоді вказувала на недоліки судового процесу щодо політикині. Європейський парламент у своїй резолюції визнав, що ув’язнення Тимошенко було проявом вибіркового правосуддя.

У квітні 2013 року ЄСПЛ ухвалив рішення у справі “Тимошенко проти України”, де вказав, що кримінальна справа була наслідком політично мотивованого переслідування лідера опозиції, та констатував порушення права на свободу та особисту недоторканність Тимошенко. У квітні 2014 році Верховний Суд України скасував вирок суду першої інстанції та ухвалу апеляційної.

Ратушний раніше заявляв відвід судді Крістіні Константіновій на засіданні Печерського райсуду Києва щодо обрання йому запобіжного заходу. Аргументував тим, що вона нібито перебуває в близьких стосунках з одним із суддів Печерського суду, який переслідував майданівців, тож може бути упередженою. Проте це прохання суд не задовільнив.

Нагадаємо, що 20 березня біля Офісу президента в Києві відбулася чергова акція прихильників одеського активіста Сергія Стерненка, які вважають вирок суду щодо нього упередженим. Вони вимагали звільнення чоловіка та реального реформування судової системи, яку в нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав однією з найменш надійних установ в Україні.

Під час акції мітингувальники залили стіни й бруківку фарбою, намагалися підпалити табличку “Президент України” та розбили скло у дверях на вході. Правоохоронці, які працювали на мітингу, не втручались у перебіг акції, а очільник МВС Арсен Аваков говорив, що зроблено це було свідомо.

Думки фахівців щодо поведінки поліції під час акції розділились. Одні кажуть, що невтручання в хуліганські дії є порушенням права на свободу зібрань, однак громадські спостерігачі позитивно оцінили дії поліції під Офісом президента. 

Наразі щонайменше шістьом людям повідомили про підозри після акції. Детальніше про те, кому саме вручили підозри, можна прочитати тут

Фото обкладинки: фейсбук Романа Ратушного

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter