ЄСПЛ визнав, що розслідування подій на Майдані в багатьох випадках було неефективним

Дата: 21 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення в низці справ щодо подій Революції гідності та визнав численні порушення прав людини й відповідальність держави за смерть принаймні одного протестувальника.

Про це повідомляє BBC.

Загалом судді ухвалили рішення в п’яти справах: Шморгунов та інші проти України, Луценко і Вербицький проти України, Кадура і Смалій проти України, Дубовцев та інші проти України і Воронцов та інші проти України.

Суд підтвердив порушення низки пунктів Європейської конвенції з прав людини, зокрема щодо заборони катувань, права на безпеку та свободу, свободу зібрань та об’єднань, права на життя та на повагу до особистого життя. Усі заявники стикалися з поліцією або так званими тітушками, які так само діяли під контролем поліції. Позивачі говорили про жорстоке ставлення з боку правоохоронців, невиправдані затримання тощо.

Українська влада, згідно з рішенням, свідомо застосовувала жорстоке поводження і є відповідальною за вбивство принаймні одного протестувальника. 

“Суд встановив, що не проведено ефективного розслідування викрадення, жорстокого поводження та смерті брата пана Вербицького, зазначивши, зокрема, що національна влада кваліфікувала це як убивство і за нього відповідальна держава”, – сказано в рішенні.

Також судді ЄСПЛ постановили, що влада навмисно намагалася зірвати мирні акції протесту, застосовуючи надмірне насильство та незаконні затримання. Суд звернув увагу на те, що розслідування цих подій у багатьох випадках було неефективним, зокрема в справі викрадення активістів Вербицього та Луценка. Суд досі розглядає цю справу, а один з підозрюваних у вбивстві Вербицького може навіть вийти з-під варти.

ЄСПЛ розпорядився, щоб Україна виплатила частині позивачів компенсації за порушення, з якими вони мали справу, а також покрила їхні витрати на суд.

Нагадаємо, що за сім років, які минули від Революції гідності, ухвалили всього 21 вирок у справах Майдану. За даними Офісу генпрокурора, затягування судами розгляду матеріалів у справах, пов’язаних з Євромайданом, перетворилося за цей час на тенденцію. 

ZMINA раніше докладно розповідала про те, як у судах затягують розгляд справ Майдану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter