Хвороби, зайнятість, неявка: адвокати розповіли, як у судах затягують розгляд справ Майдану

Дата: 16 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

У листопаді захист Олександра Волкова, обвинуваченого в організації викрадення і вбивства активіста Євромайдану Юрія Вербицького та викраденні Ігоря Луценка і Рано-вранці 21 січня 2014 року невідомі викрали Ігоря Луценка та Юрія Вербицького з лікарні та вивезли до лісу за місто. Їх катували, а згодом зловмисники відпустили Луценка, який зміг вийти з лісу та зателефонувати друзям. Того ж дня Юрія Вербицького знайшли мертвим., двічі зривав засідання в Бориспільському суді. 

Про це повідомили на сторінці Адвокатської дорадчої групи. 

Фото: УНН

18 листопада в Бориспільському міськрайонному суді мали розпочатися дебати в справі, але двоє із захисників Волкова не з’явилися на засідання. Адвокатки надіслали заяву про те, що перебувають на самоізоляції, а тому суд із власної ініціативи запропонував їм узяти участь у засіданні у форматі відеоконференції. Коли цього не відбулося, Волков відмовився слухати без захисниць виступ обвинувачення, тож засідання перенесли.

Ще на початку року Шевченківський суд Києва оголосив обвинувальний акт Олександру Медведю – одному з тітушок, якого, за версією слідства, влада найняла для викрадення активістів Євромайдану. У листопаді суд мав провести засідання в цій справі, однак воно також не відбулось, адже суддя Хардіна, яка розглядає її, перебувала в нарадчій кімнаті в іншій справі.

Фото: Спілка блогерів України

Не відбулось у листопаді й засідання в справі незаконного прослуховування працівниками МВС Костянтином Пащенком та Дмитром Хізановим активіста Луценка напередодні й під час його викрадення. Дозвіл на прослуховування у 2014 році видав Апеляційний суд Києва на основі підроблених рапортів. Колишніх правоохоронців звинуватили в службовому підробленні й порушенні таємниці телефонних розмов. Розглядає справу суддя Бугіль, який у минулому ухвалив рішення про арешти та обшуки учасників Революції гідності.

За даними Адвокатської дорадчої групи, всього в листопаді відбулося 41 результативне судове засідання в справах Майдану зі 103 запланованих. 

Нагадаємо, що за сім років, які минули від Революції гідності, ухвалили всього 21 вирок у справах Майдану. За даними Офісу генпрокурора, затягування судами розгляду матеріалів у справах, пов’язаних з Євромайданом, перетворилося за цей час на тенденцію. 

На шосту річницю розстрілів на Євромайдані Моніторингова місія ООН назвала малопомітним прогрес у притягненні винних у справах Майдану до відповідальностіСповільнення й без того неефективного розслідування помітила й правозахисна організація Amnesty International.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter