Висока вологість і немає вентиляції: кримський політв’язень Ернес Сейтосманов заявив про погані санітарні умови у в’язниці

Дата: 15 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Кримський політв’язень Ернес Сейтосманов, засуджений до 17 з половиною років позбавлення волі в межах так званої справи “Хізб ут-Тахрір”, заявив про незадовільні умови у в’язниці російського Владимира.

Про це “Кримській солідарності” повідомили рідні бранця Кремля.

Ернес Сейтосманов. Джерело: Кримська солідарність

Кримськотатарського активіста утримують у камері на двох людей розміром 1,5 на 2 метри. У приміщені дуже сиро, немає вентиляції й “усе сиплеться”, розповів Сейтосманов.

До квітня в приміщенні було холодно, зараз температура нормалізувалася. Воду вони зі співкамерником п’ють з-під крана, уточнив політв’язень.

Двічі кримського татарина відправляли до ШІЗО. Спочатку на п’ять діб одразу після прибуття до в’язниці на початку січня. Тоді, за словами наглядачів, Сейтосманов вчинив правопорушення під час етапу. Вдруге – 17 березня на 15 діб за “міжкамерний зв’язок”. Комісія на розгляд правопорушення не збиралася, уточнили в “Кримській солідарності”.

Сейтосманов тричі подавав заяву на розмову з родичами, але керівництво в’язниці на них тривалий час не реагувало. Лише минулого тижня чоловіку дозволили телефонний дзвінок. Побачень з рідними також не було.

Політв’язень попросив юридичної допомоги з написанням касаційної скарги та заяви для роз’яснення вироку, щоб суд чітко прописав, що термін його тримання в СІЗО зараховується в строк в’язниці.

Нагадаємо, що до арешту Ернес Сейтосманов відвідував судові процеси над кримськими татарами, допомагав сім’ям політв’язнів, брав участь у громадських ініціативах.

Росіяни обшукали помешкання Сейтосманова рано-вранці 9 лютого 2022 року. Того ж дня чоловіка арештували. Цього дня силовики також прийшли з обушками за декількома адресами: у тимчасово окупованому Бахчисарайському районі – до будинку активіста “Кримської солідарності” Ансара Османова, у Сімферопольському районі – до Аметхана Абдулвапова, у Білогірському районі – до будинку Марлена Мустафаєва та до Балаклавського району Севастополя. Всім їм закидали порушення ст. 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності терористичної організації”) та ст. 278 КК РФ (“приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою”).

У травні 2023 року Південний окружний військовий суд засудив Сейтосманова до 18 років позбавлення волі. Його визнали винним у зв’язках з активістами ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”. 2020 року Південний окружний військовий суд також засудив до 17 років колонії суворого режиму його рідного брата Енвера Сейтосманова.

У листопаді 2023 року Апеляційний суд переглянув вирок Ернесу Сейтосманову та призначив йому покарання строком на 17 років 6 місяців, знизивши термін ув’язнення на пів року.

Адвокат Сейтосманова Олексій Ладін не згоден зі звинуваченням. Він упевнений, що Ернес не робив жодних протиправних дій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter