Російський суд засудив кримськотатарського активіста Ернеса Сейтосманова до 18 років позбавлення волі

Дата: 24 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив 37-річного кримськотатарського активіста Ернеса Сейтосманова до 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

У такий спосіб суд підтримав прохання державного обвинувача Владислава Кузнецова про ув’язнення громадянина України на 18 років позбавлення волі.

Адвокат Олексій Ладін та громадянин України Ернес Сейтосманов

Перші чотири роки з усього терміну обмеження волі бранець Кремля проведе у в’язниці – найважчі умови. Потім Сейтосманова відправлять до виправної колонії.

Після виходу на волю суд призначив кримчанину обмеження на півтора року. Ці обмеження полягають у необхідності реєструватися в незаконній “федеральній службі виконання покарань” двічі на місяць, не залишати житло з 10-ї вечора до 6-ї ранку, не змінювати місце проживання та роботу без повідомлення незаконного утворення росіян в українському Криму та не відвідувати публічних заходів.

До арешту Ернес Сейтосманов відвідував політично вмотивовані судові процеси над кримськими татарами в Криму та в Ростові-на-Дону, допомагав сім’ям політв’язнів у розв’язанні соціально-побутових питань, брав участь у громадських ініціативах.

Росіяни інкримінували чоловікові організацію діяльності ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, яка діє законно на всій території України, зокрема в Автономній Республіці Крим. Росія незаконно забороняє діяльність цієї організації на протиправно тимчасово окупованій території України.  

Кримська правозахисна група наголошує, що кримінальне переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

В останньому слові політв’язень відкинув обвинувачення росіян. 

“Тероризм – це особливо тяжка стаття. В ісламі це є злочином, який категорично засуджується. Я як мусульманин категорично проти тероризму, а статтю, яку мені інкримінують, вважають наклепом. Щодо визначення слова “тероризм” – це залякування. Якщо розглянути всю справу щодо мене, не було жодного випадку, щоб я когось залякував, жодної шкоди суспільству, людям не приніс”, – заявив Ернес Сейтосманов на судовому засіданні. 

Захист має намір оскаржити вирок Південного окружного військового суду в апеляційній та касаційній інстанціях.

 

Адвокат Олексій Ладін повідомляв, що в СІЗО в політв’язня загострилися хронічні захворювання, з’явився біль у шлунку. До цього чоловік писав заяву. Його викликали до медсанчастини, де виписали кілька ліків, яких немає в ізоляторі, а діагноз водночас не визначили.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення українського Кримського півострова.

5 грудня 2019 року ZMINA повідомляла, що Південний окружний військовий суд засудив до 17 років у колонії суворого режиму його рідного брата Енвера Сейтосманова.

Росіяни обшукали помешкання Ернеса Сейтосманова рано-вранці 9 лютого 2022 року, під час якого його арештували. Цього дня силовики також прийшли з обушками за декількома адресами: у тимчасово окупованому Бахчисарайському районі – до будинку активіста “Кримської солідарності” Ансара Османова, у Сімферопольському районі – до Аметхана Абдулвапова, у Білогірському районі – до будинку Марлена Мустафаєва та до Балаклавського району Севастополя. Всім їм закидали порушення ст. 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності терористичної організації”) та ст. 278 КК РФ (“приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою”).

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язні, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter