Випустили посібник про те, як облаштувати безбар’єрний простір в українських містах

Дата: 26 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Презентували практичний посібник для проєктувальників та архітекторів про те, як зробити публічний простір дружнім до різних користувачів, зокрема батьків з маленькими дітьми, людей старшого віку, з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Про це розповіли в уряді. 

Скриншот ілюстрації з видання

Першу частину “Альбому безбар’єрності” випустили ще до початку повномасштабного вторгнення росіян, а тому тепер видання адаптували до нових реалій, наприклад, пояснили, на що потрібно звертати увагу, обираючи будівлі для прихистку, який тип і розмір дверей підходить для евакуації поранених, який тип скла є безпечнішим за інші.

Судячи з бібліографії, готували посібник, зокрема, надихаючись подібними виданнями про Сингапур та Торонто.

“Проблема доступності міської інфраструктури для маломобільних груп – це системна проблема України, для подолання якої працюємо на трьох ключових напрямах. Це розробка правил та стандартів безбар’єрності, посилення контролю та відповідальності за їхнім дотриманням, покращення обізнаності відповідальних осіб з принципами безбар’єрності”, – пояснює міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.   

Посібник має чотири розділи:

  • доступні ґанки та подвір’я;
  • вулична інфраструктура; 
  • громадський простір; 
  • громадські будівлі та споруди.
Приклад ілюстрації з посібника

“Альбом підказує, як наші міста можуть стати дружніми до тих, хто має підвищену чутливість до світла та звуків, хто повертається із зони бойових дій і потребує реабілітації, хто після вимушеної евакуації планує повернутися додому з маленькими дітьми. Усі ми періодично буваємо маломобільними і потребуємо зручного й комфортного простору навколо. В умовах повномасштабної війни ця потреба лише загострилась”,кажуть про практичну цінність посібника укладачі. 

Приклад ілюстрації з видання

Готували видання в рамках ініціативи першої леді Олени Зеленської “Без бар’єрів”.

Переглянути посібник ви можете за посиланням

Нагадаємо, що у 2021 році в Україні ухвалили Національну стратегію безбар’єрного простору – перший комплексний документ, що передбачає створення такого простору в усіх сферах життя та для всіх суспільних груп. 

Окрім цього, від 2019-го набули чинності нові державні будівельні норми, які зобов’язують, аби всі нові об’єкти, що будуються, враховували потреби людей з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності, людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми та вагітних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter