Уряд схвалив Нацстратегію безбар’єрного простору

Дата: 15 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів схвалив Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору до 2030 року та створив раду для контролю та моніторингу виконання цієї стратегії.

Як повідомляє Урядовий портал, стратегію схвалили на засіданні 14 квітня.

Національна стратегія – це перший в Україні комплексний документ, який передбачає створення безбар’єрного простору в усіх сферах життя та для всіх суспільних груп, зокрема людей з інвалідністю, літніх людей, молоді, жінок, батьків маленьких дітей та дітей з інвалідністю.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль нагадав, що стратегія була напрацьована за ініціативи першої леді Олени Зеленської та є важливим документом на шляху актуалізації теми бар’єрів на рівні найвищих органів державної влади.

За словами Шмигаля, безбар’єрність як нова суспільна норма – це місток, який ще міцніше з’єднає Україну з прогресивними європейськими країнами, де принцип рівних прав та можливостей стоїть в основі всіх державницьких рішень.

Зі свого боку Олена Зеленська зауважила, що йдеться не лише про доступність інфраструктури міст і громад. Нацстратегія також охоплює заходи із залучення та підтримки для всіх українців, які відчувають бар’єри в освіті, працевлаштуванні, отриманні послуг. Адже в повсякденному житті з перепонами стикаються й маломобільні люди, коли не можуть потрапити в будівлю через відсутність пандуса, і літні люди, які не можуть отримати послугу онлайн, бо не мають доступу до інтернету, і випускники навчальних закладів, які не можуть влаштуватися на роботу за спеціальністю через упереджене ставлення.

В ОП зауважують, що документ закладає бачення майбутніх перетворень і усунення бар’єрів у працевлаштуванні та підприємництві, навчанні протягом життя, доступі до публічної інформації, цифрофізації, адміністративних сервісах, отриманні медичних послуг.

Також на засіданні уряду 14 квітня затверджено Стратегію людського розвитку. Денис Шмигаль зазначив, що в документі визначено п’ять стратегічних цілей, які стосуються покращення медицини, освіти, соціального забезпечення, інклюзивності та рівних прав.

Нагадаємо, з 1 квітня 2019 року набули чинності нові державні будівельні норми, які, зокрема, впроваджують обов’язкове створення безбар’єрного простору для всіх маломобільних груп населення в Україні. 

За новими нормами, всі нові об’єкти, що будуються, мають враховувати потреби людей з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності, людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми, вагітних жінок. 

Працюватимуть нові ДБН і під час реконструкції житлових і громадських будівель.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter