Випускники, які навчалися в окупації, зможуть підтвердити свої навички та вміння на підконтрольній території України – “Донбас SOS”

Дата: 15 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Випускники, які навчалися на тимчасово окупованій території (ТОТ) зможуть підтвердити свої навички та вміння на підконтрольній території України. 

Про це нагадує правозахисна організація “Донбас SOS“.

24 березня 2024 року набуде чинності закон No3482-ІХ, який дозволить особам, що проживали на ТОТ та закінчили там заклади освіти, підтвердити свої навички та вміння на підконтрольній уряду України території.

Ухвалений закон не передбачає визнання документів про освіту, виданих окупаційною владою. Однак усі свої вміння, знання, навички, погляди, цінності, набуті під час навчання, тепер можна буде підтвердити офіційно.

Щоб отримати шкільний атестат, особа має пройти річне оцінювання або державну підсумкову атестацію в порядку, визначеному Міносвіти України.

Повідомляється, що уряд має ще ухвалити порядок визнання результатів професійно-технічної освіти та вищої освіти. 

Правозахисна організація пояснює, що звернутися для визнання результатів навчання можуть:

  • громадяни України;
  • іноземці, які постійно проживають в Україні;
  • особи без громадянства, які постійно проживають в Україні;
  • особи, яким надано статус закордонного українця. 

Визнання таких результатів навчання безкоштовне.

Окрім цього, уповноважені установи забезпечують обов’язкове безоплатне навчання української мови, історії України, основ держави та права, заняття з психологічної допомоги для всіх осіб, які проходять процедуру визнання результатів навчання.

У “Донбас SOS” нагадують, що за новим законом студенти не можуть підтвердити свій рівень знань за освітнім рівнем, вищим, ніж бакалавр (крім освітніх програм підготовки магістрів медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування).

Проходити процедуру визнання результатів навчання за певним рівнем (ступенем) освіти можна лише за однією освітньою програмою. Водночас результати навчання на рівні вищої освіти можуть бути визнані обсягом не більш ніж 75% загального обсягу освітньої програми (орієнтовно на рівні 3 курсу бакалаврату).

Правозахисна організація просить громадян України в разі виникнення питань звертатися на свою гарячу лінію 0 800 309 110 (дзвінки безкоштовні) або в месенджери Viber / Telegram / Whatsapp за номером +38 093 500 69 18.

Нагадаємо, після 2014 року доступ до української освіти для громадян, які залишилися в окупації, значно ускладнився. Зокрема, через обмежений доступ на підконтрольну уряду України територію та блокування каналів зв’язку. За більш ніж дев’ять років сотні тисяч українських дітей, які проживали в окупації, вимушені були здобувати освіту на цих територіях.

Водночас після початку повномасштабного вторгнення репресії та порушення прав людини на окупованих Росією територіях посилилися, збільшився ризик мобілізації та призову на строкову службу до ворожої армії. Тож значна частина жителів окупованих територій переміщується на підконтрольну уряду територію.

Верховна Рада підтримала законопроєкт №9591 про атестацію знань та вмінь громадян України, отриманих на ТОТ, у листопаді 2023 року.

Раніше в мешканців окупованих територій не було такої можливості, тож ті, хто вже повністю закінчив виш або провчився в ньому кілька років, перемістившись на підконтрольну територію, мали вступати на перший курс університетів та навчатися спочатку. За оцінюванням експертів, це призводило до невиправданих витрат з державного бюджету. 

Раніше Коаліція громадських організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок війни, представила для української влади дорожню карту на 2023 рік з 10 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини. Документ містить кроки, що мають на меті сприяти притягненню до відповідальності міжнародних злочинців за воєнні злочини, геноцид та злочини проти людяності, скоєні в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter