“Виправдовують сексуальне насильство під час війни”: українські правозахисники та медіаспільнота виступили із заявою після виходу статті на сайті “Север.Реалии”

Дата: 17 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

На сайті проєкту “Север.Реалии” російської служби Radio Free Europe/Radio Liberty 11 серпня 2023 року вийшов матеріал російської журналістки Іріни Новак “Предал семью – предаст и родину. Российские военные изменяют женам на фронте”. На переконання українських правозахисників та медіаспільноти, у ньому виправдовується сексуальне насильство під час війни.

Про це йдеться у відкритій заяві Комісії журналістської етики (КЖЕ).

Джерело: КЖЕ

Стаття розповідає, як російські військові на тимчасово окупованих територіях України “зраджують” своїм законним дружинам з українками.

“Ми, українські жіночі правозахисні та журналістські організації, вкрай обурені риторикою та шкідливими імперськими наративами цього матеріалу. Зокрема, журналістка використовує фрази: “женатые солдаты и офицеры находят время и на отношения с украинками”, ”Я думала, он герой, а он герой-любовник” та інші”, — йдеться у тексті заяви.

Вказані наративи не тільки зміщують фокус з війни, яку продовжила Росія повномасштабним вторгненням в Україну 24 лютого 2022 року, але й виправдовують сексуальне насильство під час конфлікту (СНПК), що є воєнним злочином. Подібні матеріали відбілюють міжнародних злочинців і країну-агресора Росію, заявили правозахисники та медіаексперти.

Вони вкотре наголосили на тому, що будь-які сексуальні дії російських військових щодо жителів окупованих територій не можуть містити згоди та розглядатись як стосунки. Навіть, якщо так видається, і навіть, якщо жінки на цих територіях і самі помилково без достатньої поінформованості думають, що вони у стосунках за згодою, — це сексуальне насильство, і це позиція Міжнародного кримінального суду.

“Життя на тимчасово окупованих територіях під контролем озброєної армії — це “середовище примусу”. Воно виключає згоду як таку”, — пояснили підписанти заяви.

Попри те, що російська журналістка подала дисклеймер наприкінці матеріалу, у якому йдеться про те, що “Российские военные, участвующие в полномасштабном вторжении в Украину, с первых дней обвиняются в сексуализированном насилии в отношении жителей оккупированных территорий”, українська правозахисна та медійна спільнота вважає, що це не змінює загальної спрямованості публікації.

До того ж статтю проілюстрували фотографією, яка показує не жахи війни, а романтизує її, наголосили підписанти.

Вони закликали:

  • Radio Free Europe / Radio Liberty дати редакційну оцінку матеріалу, визнати його невідповідність етиці та зняти з публікації.
  • Якщо у редакції є інститут омбудсмана редакції, то передати цей кейс на розгляд. У разі відсутності такого внутрішнього інституту, передати кейс на опрацювання пресрадам відповідно до юрисдикції.
  • Radio Free Europe / Radio Liberty не ставати інструментом російської пропаганди та унеможливлювати випадки романтизації й нормалізації зґвалтувань військовими держави-агресора Росії.

Станом на 17 серпня 2023 року заяву підписали: Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем”, ГО “Жінки в медіа”, Громадський Альянс “Політична дія жінок”, Громадське радіо, Національна спілка журналістів України, Перший канал соціальних новин (м. Луцьк), “Гендер в деталях”, ГО “СЕМА-Україна”, Український інститут медіа та комунікації, КЖЕ, Центр прав людини ZMINA.

Нагадаємо, що найбільше випадків сексуального насильства, вчиненого російськими військовими, зафіксували на Київщині та Херсонщині, а більшість відомих спеціальній комісії ООН потерпілих – це жінки, які були самі вдома. 

ZMINA розповідала про деяких ідентифікованих російських військових, підозрюваних у скоєнні таких злочинів, наприклад, про: 

  • Євгена Чорнокнижного та Вадима Шахматова, яких підозрюють у серії зґвалтувань на Київщині торік;
  • Олександра РаднатароваКирила Холмурзаєва та Белікта Жугдурова, яких підозрюють у зґвалтуванні жінки на Київщині, якій погрожували вбити її матір та дитину;
  • Ахмерова ЕміляМаммі Маммієва та Костянтина Шляпнікова, які торік викрали з дому та зґвалтували жінку на Харківщині;
  • Баіла Бардановапідозрюваного у зґвалтуванні жінки на Київщині;
  • Рината Хакімянова та Арслана Саліхова, яких підозрюють у зґвалтуванні вагітної на Київщині; 
  • Булата Фассахова, якого підозрюють у зґвалтуванні, що тривало декілька днів на Київщині; 
  • Михайла Романова, якому закидають зґвалтування жінки в селі Шевченкове на Київщині. Цей випадок став одним з перших подібних, про які стало відомо в медіа.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter