В’язниця світить ще одному депутату російської Держдуми, який на камеру обстріляв позиції ЗСУ на Луганщині

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та виправдовуванні збройної агресії Росії повідомили депутату російської Держдуми Віктору Водолацькому. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

У повідомленні ОГП імені підозрюваного не називають, але есбівці, які вели слідство у справі, його особу не приховують. 

Водолацького слідчі називають виконавцем завдання Москви щодо окупації на тимчасово захопленій території Луганщини. У регіоні він також курує так звані “гуманітарні центри”, відкриті представниками партії Путіна “Єдина Росія”. Ця партія незаконно веде свою діяльність на Луганщині та Донеччині вже не перший рік. 

“Після 24 лютого минулого року він незаконно перетнув державний кордон та “проінспектував” діяльність окупаційних органів у Луганську, Попасній, Щасті та Станиці Луганській. Під час поїздки організував роздачу місцевим колаборантам партквитків “єдиноросів” та закликав “депутатів лнр” уніфікувати “законодавство” квазіутворення за російським зразком”, – розповідають слідчі. 

Окрім цього, підозрюваний відомий тим, що торік на камери російських пропагандистів, перебуваючи на Луганщині, віддав команду заряджати гармату та стріляти по позиціях українських Сил оборони.

Водолацькому закидають дві статті кримінального кодексу. Якщо суд визнає його винним у посяганні на територіальну цілісність України, то він може отримати позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Додатково за статтею щодо виправдовування російської збройної агресії російському депутату загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Водолацький не єдиний депутат російської Держдуми, щодо якого відкрили провадження в Україні. Його колезі Олександру Бабакову загрожує довічне. Окрім голосування за анексію частин Херсонської та Запорізької областей, він разом з іншими особами є кінцевим бенефіціаром групи енергетичних компаній VS Energy, яка працювала в Україні, поки на права компанії не наклали арешт. 

За заклики до “денацифікації” та знищення двох мільйонів українців українські правоохоронці переслідують й Олексія Журавльова

Іншому депутату Адаму Делімханову, який командував штурмом “Азовсталі”, також оголосили про підозру. 

Деякі російські депутати навіть встигли отримати заочні вироки судів в Україні. Так, наприкінці минулого року заочно відправили на 15 років за ґрати Дениса Майданова. Зробили це за те, що він голосував за ратифікацію “договору про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу” між Росією та терористами з окупованих українських територій. 

Втім, в Україні щодо нього відкривали провадження й до повномасштабного вторгнення через поїздки до окупованого Росією Криму. Майданов називає себе співаком, а тому їздив виступати на концерт, присвячений відкриттю незаконно збудованого мосту через Керченську протоку. 

Нагадаємо, що усі вищезгадані російські високопосадовці є підозрюваними у магістральній справі “24 лютого”, список яких ведуть в Офісі генерального прокурора. Переглянути перелік можна за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter