Європарламент ухвалив правила боротьби з домашнім насильством

Дата: 28 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

24 квітня Європарламент вперше в історії ЄС ухвалив правила боротьби з домашнім насильством та насильством щодо жінок.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: Reuters

Як зазначається, новий закон підтримали 522 депутати. Проти проголосували 27, а 72 утрималися.

Згідно з новими правилами, держави–члени Європейського Союзу мають покращити свої процедури звітності та збору доказів. Їм також необхідно підвищити обізнаність громадськості про те, що секс без згоди є кримінальним злочином.

У документі викладені керівні принципи щодо правопорушень, скоєних в інтернеті, таких як розголошення приватної інформації та кіберфлешинг. Правила також забороняють калічення жіночих статевих органів (жіноче обрізання) і примусові шлюби.

Крім того, нове законодавство також матиме довший перелік обтяжувальних обставин для злочинів, які передбачають більш суворі покарання. Ідеться про злочини проти громадських діячів, журналістів або правозахисників.

До переліку обтяжувальних обставин внесли також “намір покарати жертву” на підставі її статі, сексуальної орієнтації, кольору шкіри, релігії, соціального походження або політичних переконань, а також бажання зберегти або відновити “честь“.

Новий закон набуде чинності через 20 днів після публікації в Офіційному журналі ЄС. Держави–члени ЄС мають три роки на імплементацію цих положень.

Дані Європейської комісії свідчать, що кожна третя жінка у 27 країнах блоку зазнала певного виду насильства, часто з боку інтимних партнерів. Крім того, 600 тисяч жінок у Європі живуть з наслідками каліцтва жіночих статевих органів.

Як пише видання, хоча ці правопорушення вважаються злочинами в більшості країн–членів ЄС, а калічення жіночих статевих органів є незаконним у всіх країнах–членах ЄС, існують прогалини в національному законодавстві багатьох країн і відмінності в правовій базі.

Нагадаємо, жінки, котрі страждають через свою стать або перебувають під загрозою фізичного чи психологічного насильства (зокрема сексуального й домашнього), відтепер матимуть право виїхати до однієї з країн ЄС та отримати статус біженця. Відповідне рішення 16 січня поточного року ухвалив суд Євросоюзу в Люксембурзі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter