В Іраку застрелили зірку соцмереж Ом Фахад: раніше жінку засудили за “непристойні публікації”

Дата: 28 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В столиці Іраку Багдаді невідомі застрелили інфлюенсерку, зірку тіктоку Ом Фахад, справжнє ім’я Гуфран Саваді.

Про це пише The Independent.

Гуфран Саваді. Джерело: AFP via Getty Images

Як повідомили у міністерстві внутрішніх справ країни, жінку вбили в її автомобілі неподалік будинку, де вона мешкала. Згідно з повідомленнями на сайті іракського новинного видання Al Sharqiya, тіктокерку застрелив чоловік на мотоциклі.

За інформацією джерела журналістів в службах безпеки Іраку, нападник вдав із себе доставщика їжі.

Під час нападу була поранена ще одна жінка, пише американське інформаційне агентство Al Hurra.

Для з’ясування обставин смерті Гуфран Саваді створили “спеціалізовану робочу групу”, повідомили в МВС Іраку.

Інфлюенсерка в соцмережах ділилася відео, на яких танцює під іракську попмузику в обтислому одязі. Її пости в соцмережі миттєво ставали хітами й залучали десятки тисяч підписників.

Водночас такі відео викликали невдоволення частини консервативного іракського суспільства, переважно мусульманського населення. У лютому минулого року жінку засудили до шести місяців ув’язнення за поширення “відео, що містять непристойні висловлювання, які підривають скромність і суспільну мораль”.

Вирок жінці винесли через місяць після того, як МВС країни сформувало комітет для розслідування повідомлень про те, що воно назвало “непристойними публікаціями”. Поскаржитися на такий контент можна на спеціально створеному для цього сайті для публічних скарг, на який надійшли десятки тисяч повідомлень.

Своєю метою міністерство поставило очищення вмісту соцмереж, який, на думку офіційних осіб, порушує “мораль і традиції” Іраку.

Після цього впродовж місяця суди висунули звинувачення 14 особам за публікацію вмісту, позначеного як непристойний або аморальний. Шістьох засудили до позбавлення волі, серед них – Саваді та інші люди, які публікували музичні відео, комедійні сценки та саркастичні коментарі.

Деякі показували танцювальні рухи, які вважалися провокаційними, використовували нецензурну лексику або порушували соціальні питання, такі як гендерні стосунки.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що парламент Іраку ухвалив закон “про боротьбу з проституцією та гомосексуальністю”, який передбачає від 10 до 15 років ув’язнення за одностатеві стосунки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter