Парламент Іраку запровадив кримінальну відповідальність за одностатеві стосунки

Дата: 28 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В іракському парламенті ухвалили закон “про боротьбу з проституцією та гомосексуальністю”, який передбачає від 10 до 15 років ув’язнення за одностатеві стосунки. 

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що кримінальна відповідальність також загрожує тим, хто “пропагує” гомосексуальність чи проституцію, їх можуть відправити за ґрати на сім років.

Окрім того, тепер від одного до трьох років тюрми передбачається для тих, хто змінює свою “біологічну стать або навмисно одягається, як жінка“.

В парламенті Іраку зазначають, що закон покликаний “захистити іракське суспільство від моральної розбещеності та закликів до гомосексуальності, які наздогнали світ”. Його здебільшого підтримували консервативні шиїтські мусульманські партії, які утворюють найбільшу коаліцію в переважно мусульманському парламенті Іраку.

Спочатку законопроєкт включав смертну кару за одностатеві акти, але зміни внесли після реакції з боку Сполучених Штатів та європейських країн.

Як вказує видання, до цього “вільно визначені положення про мораль” в іракському кримінальному кодексі використовували для націлювання на ЛГБТ-людей. Також торік основні іракські партії посилили критику щодо прав ЛГБТ-людей, часто на протестах консервативних фракцій спалювали веселкові прапори.

Наразі в понад 130 країнах одностатеві стосунки є незаконними, а в більш ніж 60 країнах вони криміналізовані.

Раніше ZMINA повідомляла, що в Іраку законодавці планують проголосувати за законопроєкт, який передбачає смертну кару або довічне ув’язнення за одностатеві стосунки. 

Нагадаємо, що в серпні минулого року офіційний регулятор ЗМІ в Іраку заборонив усім медіа та соціальним мережам, що працюють на території країни, використовувати терміни “гомосексуальність” і “гендер”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter