В Іраку пропонують страчувати або довічно увʼязнювати людей за одностатеві стосунки

Дата: 16 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В Іраку законодавці планують проголосувати за законопроєкт, який передбачає смертну кару або довічне ув’язнення за одностатеві стосунки. Поки що голосування відклали через обмеження в часі й деякі розбіжності щодо запропонованих поправок.

Про це пише Reuters.

Ілюстративне зображення. Фото: ToI ALERTS

Документ передбачає довічне ув’язнення або смертну кару для тих, хто вступає в одностатеві стосунки або обмінює свою дружину на іншу із сексуальною метою.

Також законопроєкт має заборонити так звану “пропаганду гомосексуальності”. У документі не вказується, що саме вважатиметься пропагандою, однак за неї передбачатиметься щонайменше сім років вʼязниці. 

Дипломати з трьох західних країн закликали іракську владу не ухвалювати законопроєкт, оскільки це не тільки порушує права людини, а також ускладнить політичну співпрацю з Іраком у той час, коли країна намагається помʼякшити свою міжнародну ізоляцію.

Наразі в Іраку прямо не криміналізовано секс між людьми однієї статі, але в його кримінальному кодексі використовуються розмиті моральні положення, спрямовані проти ЛГБТК+.

Торік основні іракські партії посилили риторику проти прав ЛГБТ-людей. Під час протестів як керівних, так і опозиційних консервативних мусульманських сил часто спалювали веселкові прапори.

Наразі в більш ніж 60 країнах світу одностатевий секс є криміналізованим, водночас у більш ніж 130 країнах він є законним.

Нагадаємо, що в серпні минулого року офіційний регулятор ЗМІ в Іраку заборонив усім медіа та соціальним мережам, що працюють на території країни, використовувати терміни “гомосексуальність” і “гендер”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter