Росіянка “всиновила” хлопчика з Донецька, розлучивши його з братами та сестрою

Дата: 28 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Росіянка “всиновила” шестирічного хлопчика з Донецька, розлучивши його з рідними братами та сестрою, а також змінила особисті дані дитини, попри її заперечення.

Про це свідчать результати розслідування російського видання “Дождь”.

Джерело: телеграм-канал Дмитра Лубінця

Журналісти з’ясували, що жінка, на ім’я Антоніна, усиновила підопічного донецького дитбудинку Ваню (Ред. – Імена змінені). Хлопчик потрапив до закладу 2019 року у віці півтора року після того, як його мати позбавили батьківських прав за “законами” терористичного угруповання “ДНР”. Про батька хлопчика інформації немає, проте відомо, що він мав братів і сестру.

На момент повномасштабного вторгнення хлопчику було неповних чотири роки. Його братів та сестру вивезли з “ДНР” у різні міста Росії, самого малюка відправили до інтернату в Підмосков’ї.

У вересні 2022-го йому знайшли прийомну матір – Антоніну. Після того, як росіянка забрала дитину, їй повідомили, що вона має взяти ще чотирьох дітей – його братів та сестер – або віддати хлопчика.

Жінка подала судовий позов за право усиновити лише одного хлопця. Суд став на її бік і дозволив усиновлення хлопчика без братів та сестри. Опіку над дитиною намагалася оформити його 16-річна сестра, але російський суд їй відмовив.

Жінка змінила дитині ім’я, прізвище, по батькові та місце народження. Як вона сама розповіла “Дождю”, спочатку хлопчик протестував проти цього, але пізніше змирився.

“Я казала йому, називала моє прізвище, він психував, кричав, говорив “Ні, у мене ось таке прізвище”. Зараз він говорить моє прізвище спокійно, і інше він навіть не знає”, – заявила Антоніна.

За словами росіянки, Ваня майже забув про своє минуле життя.

Попри запевнення дитячого омбудсмана РФ Марії Львової-Бєлової, що в Росії не усиновлюють українських дітей, розділяючи їх із родичами, історія всиновленого Антоніною хлопця – щонайменше другий підтверджений випадок.

У листопаді 2023 року “Важные истории” та студія документальних фільмів Top Hat/Hayloft Productions з’ясували, що лідер партії “Справедливая Россия-Патриоты – За правду” Сергій Миронов та його дружина Інна Варламова “удочерили” вивезену з Херсонської області дівчинку, таємно змінивши їй ім’я та громадянство. Сам Миронов назвав цю інформацію “фейком” від “українських спецслужб та їхніх західних кураторів”.

Загалом, журналісти видань “Верстка” та “Важные истории” знайшли у всеросійському банку даних дітей-сиріт або позбавлених батьківської опіки щонайменше 285 вивезених з України, зокрема Донбасу, дітей. Вони підтвердили особу кожної дитини та поговорили з деякими з них.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що незаконне вивезення на територію Російської Федерації українських дітей розслідуватиме Міжнародний кримінальний суд.

Примусову депортацію українських дітей з ТОТ України здійснює компанія “Детям в руки”, яку очолює дитяча уповноважена РФ Марія Львова-Бєлова.

Також в організації примусової депортації українських дітей підозрюють омбудсмана Росії Тетяну Москалькову та співробітників її офісу. Зокрема, йдеться про передання представниками Європейського інституту омбудсмана двох українських дітей, які перебували в Австрії, представникам РФ.

Щоб ускладнити процес пошуку українських дітей та їхнє повернення до родин, росіяни змінюють їхні персональні дані: ім’я, прізвище та навіть вік. 

Росія також змінила своє національне законодавство, щоб полегшити процедуру всиновлення українських дітей російськими громадянами. 

Українських дітей розміщують у 57 регіонах Росії, зокрема в Сибіру.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter