Міжнародний кримінальний суд розслідуватиме депортації українських дітей – прокурор Хан

Дата: 08 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконне вивезення на територію Російської Федерації українських дітей розслідуватиме Міжнародний кримінальний суд.

Про це прокурор МКС Карім Хан повідомив в інтерв’ю на телеканалі CNN.

Карім Хан

Він розповів, що був у порожньому дитячому будинку, який розташований на Півдні України, за два кілометри від лінії фронту.

“Малюнки, прикріплені на стіні, і шафи, повні одягу, розповідали про контекст любові та підтримки, який був колись. Але ця оселя була порожньою через ймовірну депортацію дітей з України до Російської Федерації або їхнє незаконне переміщення до інших частин тимчасово окупованих територій”, – сказав прокурор МКС.

Хан додав, що з багатьох джерел має низку підтверджень тому, що дітей було депортовано:

“У нас є відомості з декількох джерел про те, що дітей з районів, окупованих військами РФ, вивезено на територію Росії. Їх не передали нейтральним третім країнам, не віддали та не скерували до інших частин України, їх вивезли до Російської Федерації”.

Нещодавно Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович заявила, що заходи, які сприятимуть поверненню українських дітей з РФ, потрібно здійснити якнайшвидше. Адже плин часу неминуче послабить зв’язки вивезених дітей з їхніми сім’ями та ускладнить їхнє можливе возз’єднання з родинами.

Нагадаємо, за даними Національного інформаційного бюро, нині вдалося повернути до України 307 українських дітей з понад 16 тисяч, депортованих з тимчасово окупованих територій України до Росії та Білорусі.

Раніше Дмитро Лубінець розповів, що росіяни перевиховують вивезених з України дітей у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”. Йдеться приблизно про 6 тисяч українських дітей.

Значну кількість дітей, які перебувають у цих таборах, вивезли з окупованих регіонів Донеччини та Луганщини, деяких – з Харківської, Херсонської та Запорізької областей.

Примусову депортацію українських дітей з ТОТ України здійснює компанія “Детям в руки”, яку очолює дитяча уповноважена РФ Марія Львова-Бєлова.

Також в організації примусової депортації українських дітей підозрюють омбудсмана Росії Тетяну Москалькову та співробітників її офісу. Зокрема, йдеться про передання представниками Європейського інституту омбудсмана двох українських дітей, які перебували в Австрії, представникам РФ.

Щоб ускладнити процес пошуку українських дітей та їхнє повернення до родин, росіяни змінюють їхні персональні дані: ім’я, прізвище та навіть вік. 

Росія також змінила своє національне законодавство, щоб полегшити процедуру всиновлення українських дітей російськими громадянами. 

Українських дітей розміщують у 57 регіонах Росії, зокрема в Сибіру.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки депортації українців на територію Російської Федерації та Білорусі, що сталися під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter