До Лубінця звернулась опікунка рідної сестри, дівчинки, яку вкрала з Херсонщини родина російського депутата

Дата: 30 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

До Уповноваженого Верховної Ради з прав людин звернулась опікунка рідної сестри Маргарити Прокопенко – це дівчинка, яку вивезла з Херсонщини та всиновила зі зміною особистості родина російського депутата Держдуми Сергія Миронова. 

Про це розповів Дмитро Лубінець

Маргарита. Фото: “Важливі історії”

Історія Маргарити та дворічного Іллі Ващенка стала відомою завдяки російським журналістам з видання “Важливі історії”, які розповіли її першими. 

Виявилось, що нова дружина Миронова Інна Варламова торік спеціально приїхала до тоді ще окупованого Херсона, обрала Маргариту та Іллю, змусила окупаційних посадовців виписати дітей з лікарні та вивезла до Росії. При цьому Маргариті змінили особистість: дівчинка стала Мариною Сергіївною Мироновою з місцем народження у підмосковному Подільську.

Щодо викраденого хлопчика, то його доля до кінця не відома. У вересні 2023-го він отримав російське свідоцтво про народження, у якому його місцеперебування зазначено як Московська область. 

Сергій Миронов та Інна Варламова. Фото: “Важливі історії”

Лубінець, коментуючи звернення опікунки рідної сестри Маргарити, каже, що жінка просить допомогти знайти дівчинку та оформити опіку над нею. Маргарита має рідну шестирічну сестру та трирічного брата в Україні. 

“За міжнародними та національними нормами для того, щоб іноземці могли усиновити українську дитину, потрібно повідомити Україну та отримати згоду на всиновлення. Проте Росія намагається обійти це й насильно надає українським дітям російське громадянство. Що теж є злочином! Нагадаю: примусове переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу – це геноцид!” – каже Омбудсман. 

Лубінець звернувся до міжнародних партнерів, аби вони допомогли повернути викрадених українських дітей та визнали практику їх вивезення росіянами геноцидом. 

“Мовчання та бездіяльність на кожен такий злочин провокує ще більше злочинів у майбутньому”, – нагадує Омбудсман. 

Російські посадовці знають про ситуацію з Маргаритою та те, що її історія стала широковідома. Втім, вони називають це “особистою інформацією”. 

Сам Миронов назвав розслідування журналістів фейком. 

Нагадаємо, що російський депутат Миронов відомий не лише своєю антиукраїнською риторикою, але й бажанням повернути у Росії страти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter