У Конституційний суд Росії направили офіційний лист щодо зняття мораторію на смертну кару

Дата: 06 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії депутат Держдуми Сергій Миронові В Україні щодо Миронова у 2014-му відкривали провадження стосовно фінансування тероризму. Також щодо нього накладено санкції, зокрема з боку США та ЄС. направив до Конституційного суду країни офіційний лист щодо перегляду ставлення суддів до застосування смертної кари у Росії. 

Про це він сам повідомив у твіттері. 

Сергій Миронов з позначкою  літери  Z, що заборонена в Україні. Фото: сайт партії “Справедлива Росія”

Норма про смертну кару через розстріл є в російському законодавстві, а лишали її попри постійні заклики Ради Європи прибрати.

У 1996 році тодішній президент Росії Борис Єльцин підписав указ про поетапне скорочення застосування найвищої міри покарання “у зв’язку з входженням Росії до Ради Європи”, наклавши мораторій, а у 2009-му Конституційний суд підтвердив, що за роки його дії сформувалися стійкі гарантії не бути вбитими за злочин.

Втім, за понад рік повномасштабного вторгнення в Україну Росія перестала бути учасницею конвенції, а заклики повернути смертну кару лунають від високопосадовців РФ, наприклад, ексочільника країни Дмитра Медвєдєва. Громадянам Росії торік він радив згадати, що “в історії країни такі періоди бували”.

Піком застосування смертної кари у Росії деякі аналітики називають період Великого терору, коли за 1937–1938 роки у справах органів НКВС СРСР винесли понад 681 тисячу смертних вироків. 

Депутат Миронов раніше пропонував повернути смертну кару в Росії для “терористів і педофілів”. Нині він каже, що на тлі вбивства російського пропагандиста на прізвисько Владлен Татарський актуальність повернення найвищої міри покарання “для терористів та їхніх посібників” стала лише більшою.

Миронов направив лист голові Конституційного суду РФ Валерію Зорькіну, який цю посаду обіймає з 2003 року. У суді цю новину поки не коментували, але у 2021-му Зорькін випустив книгу “Конституційне правосуддя: процедура і сенс”, в якій допустив повернення розстрілів, хоч і назвав такий сценарій малоймовірним.

Мораторій він схарактеризував як “поступку, відхід від вимог правового принципу рівності” та сподівався, “що зроблений відхід від права у бік тих моральних та релігійних поглядів, які стоять на позиціях принципової відмови від страти, пройде для Росії успішно”.

Не всі правники погоджуються з тим, що для повернення смертної кари у Росії потрібно лише рішення Конституційного суду, вважаючи, що для цього треба змінити конституцію країни або навіть провести референдум.

Ілюстраційне зображення. Фото: ZUMA

Заяву російського депутата Миронова вже прокоментував прессекретар російського керманича Дмитро Пєсков, заявивши, що планів скасувати мораторій немає. У соцмережах на ці слова користувачі пригадали, як між схожими заявами Пєскова щодо мобілізації у Росії та її оголошенням минуло менш як місяць. 

Нагадаємо, що нещодавно  у сусідній Білорусі, де смертна кара не тільки є в законодавстві, але й активно застосовується, самопроголошений президент Олександр Лукашенко дозволив розстрілювати за “державну зраду” посадовців та військових. 

У Білорусі розстріляти можуть тільки чоловіків, які скоїли “злочин” після настання 18-річного віку і не досягли до ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених не повідомляють про день розстрілу, не дають останнього побачення і не видають тіла для поховання.

В сучасному світі смертна кара в багатьох країнах скасована на законодавчому рівні або не використовується. Декілька років тому правозахисники фіксували у світі найменшу кількість страт за десятиліття. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter