Лукашенко підписав закон про смертну кару за держзраду для чиновників та військовослужбовців

Дата: 09 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон “Про зміну кодексів з питань кримінальної відповідальності”, який передбачає смертну кару для чиновників і військових за державну зраду.

Про це повідомила його пресслужба.

Фото: REUTERS / Maxim Shemetov

Так, закон передбачає кримінальну відповідальність та застосування смертної кари за зраду держави щодо військовослужбовців та посадових осіб, які обіймають державні посади.

За низку злочинів “антидержавної спрямованості” віднині також передбачене додаткове покарання у вигляді штрафу до 50 тисяч базових величин (близько 2,7 мільйона гривень).

Також запроваджується кримінальна відповідальність за “пропаганду тероризму, дискредитацію збройних сил, інших військ та військових формувань, воєнізованих організацій та порушення дотримання вимог щодо захисту державних секретів”.

Раніше ZMINA писала, що у листопаді минулого року МВС Білорусі внесло до списку нацистської символіки та атрибутики гасло “Жыве Беларусь!” і відгук “Жыве!” з підняттям правої руки з витягнутою долонею. Однак незрозуміло, чи є “нацистським” вигук без підняття правої руки та відповідь не “Жыве!”, а “Жыве вечна!”, який використовується набагато частіше, зазначає видання “Радыё Свабода”.

Нагадаємо, що у квітні 2022 року у Білорусі запровадили смертну кару за “замах на теракт”. Влада країни заявляє, що проєкт закону підготували для стримання впливу на “деструктивні елементи, а також демонстрації рішучої боротьби держави з терористичною діяльністю“.

До актів тероризму, як вважає влада Білорусі, належать поміж іншим диверсії рейкових партизанів проти пересування російських військ на війну з Україною. Правозахисники вважають їх політв’язнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter