Режим Лукашенка визнав нацистським патріотичне гасло “Жыве Беларусь!”

Дата: 10 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

МВС Білорусі внесло до списку нацистської символіки та атрибутики гасло “Жыве Беларусь!” і відгук “Жыве!”. 

Про це йдеться у відповідній постанові №271.

Фото: Радіо Свобода

У документі зазначається, що нібито це гасло “30 дивізії Ваффен-СС (російська №2, вона ж білоруська №1), яка складалася в основному з колишніх бійців частин “Білоруської національної оборони”, використовувалася в антипартизанських операціях”.

Так, білорусам забороняється вигукувати “Жыве Беларусь!” і відповідати “Жыве!” з підняттям правої руки з витягнутою долонею.

Однак незрозуміло, чи є “нацистським” вигук без підняття правої руки та відповідь не “Жыве!”, а “Жыве вечна!”, який використовується набагато частіше, зазначає видання “Радыё Свабода”.

Режим Лукашенка продовжує боротьбу з національними символами. Після фактичної багаторічної заборони на використання біло-червоно-білого прапора і нещодавнього затримання чоловіка за слід на машині від наклейки з емблемою “Погоня”, влада перейшла на патріотичні гасла.

Відомо, що на акціях протесту 2020 року сотні тисяч людей скандували патріотичні гасла, які давно стали традиційним привітанням у білоруських патріотичних колах.

Раніше ZMINA писала, що в серпні 2022 року, в другу річницю президентських виборів, через сфальсифіковані результати яких почалися масові протести, БАЖ закликала світ тиснути на диктаторський режим Лукашенка для відновлення свободи слова в країні.

Нагадаємо, що у Варшаві невідомий напав на ведучого ютуб-каналу “Рух за свободу” Іллю Добротвора, який виїхав з Білорусі 2021 року через погрози з боку режиму Олександра Лукашенка за підтримку протестного руху.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter