Білоруська асоціація журналістів закликала світ тиснути на режим Лукашенка для відновлення свободи слова в країні

Дата: 09 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Білоруська асоціація журналістів (БАЖ) у другу річницю президентських виборів, через сфальсифіковані результати яких почалися масові протести та активізувалися репресії проти ЗМІ, закликала світ тиснути на диктаторський режим Олександра Лукашенка для відновлення свободи слова в країні.

Про це йдеться у зверненні, оприлюдненому в телеграм-каналі організації.

Джерело: mediazona.by

У тексті наголошується на тому, що замість визнання демократичного вибору громадян 2020 року влада скасувала його “шляхом застосування насильства, жорстокого придушення демократичних сил і свободи слова”. Режим також загрожував незалежності країни, підтримуючи агресивну війну Кремля проти України.

Останні два роки білоруські ЗМІ зазнають безпрецедентного тиску з боку держави, яка прагне повністю знищити незалежну журналістику в Білорусі, заявили в БАЖ.

Підтримка незалежних ЗМІ в Білорусі стає ще важливішою в умовах агресивної прокремлівської та провладної пропаганди, наголосили в організації.

БАЖ закликала міжнародних колег, журналістські та правозахисні організації звернутися до влади Білорусі з вимогою припинити репресії проти ЗМІ та громадян країни за висловлення власної думки.

“Ми просимо уряди своїх країн використати свій політичний вплив на білоруську владу для відновлення свободи вираження поглядів у Білорусі, яка стосується не лише основних прав і свобод людини, а й є критерієм збереження всіх інших громадянських і політичних прав. Ми також просимо вас висловити солідарність із білоруськими журналістами, блогерами та активістами, які зазнають переслідувань за реалізацію права на свободу слова”, – йдеться у зверненні.

За даними БАЖ, за ґратами в Білорусі перебувають щонайменше 30 представників місцевих медіа, незаконно затриманих за виконання професійних журналістських обов’язків. Сотні медійників були вимушені виїхати до Польщі, Литві, Грузії, Україні та інших країн, рятуючись від репресій.

БАЖ офіційно заборонено в Білорусі з 27 серпня 2021 року.

За даними моніторингу міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” (RSF), країна 2022 року посідає 153-тє місце зі 180 у світовому рейтингу свободи преси.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter