У Білорусі ухвалили закон про запровадження смертної кари за “замах на вчинення актів тероризму”

Дата: 27 Квітня 2022
A+ A- Підписатися
Депутати білоруської Палати представників у другому читанні підтримали законопроєкт “Про зміну Кримінального кодексу Республіки Білорусь”. Згідно з цим документом, у країні запроваджують смертну кару за “замах на вчинення актів тероризму”.
 
Про це повідомили в телеграм-каналі Палати представників.
 
Мінський слідчий ізолятор №1, відомий у Білорусі як “Володарка”

“Законопроєктом пропонується внесення змін до Кримінального кодексу Республіки Білорусь, які передбачають можливість застосування виняткового заходу покарання у вигляді смертної кари за замах на вчинення актів тероризму”, – йдеться в повідомленні.

Влада країни заявляє, що проєкт закону підготували для стримання впливу на “деструктивні елементи, а також демонстрації рішучої боротьби держави з терористичною діяльністю“.

До актів тероризму, як вважає влада Білорусі, належать серед іншого диверсії рейкових партизанів проти пересування російських військ на війну з Україною. Правозахисники вважають їх політв’язнями.

Також варто зазначити, що “винятковий захід” (тобто смертна кара) можуть призначити не лише за “вчинення актів тероризму”, а й за “замах” на нього, що відкриває простір для довільного тлумачення.

Відомо, що в 1996 році в Білорусі відбувся референдум щодо смертної кари. Тоді за збереження найвищої міри покарання проголосували понад 80% опитаних (близько 6 мільйонів людей). У конституції країни написано, що “смертна кара до її скасування може застосовуватися відповідно до закону як виняткова міра покарання за особливо тяжкі злочини і лише згідно з вироком суду”. Місцеві медіа повідомляють, що останні дослідження громадської думки щодо питання скасування смертної кари показують зниження кількості її прихильників на 15–20%. Однак додають, що досі їхня кількість залишається великою. 

ПАРЄ неодноразово закликала владу країни скасувати смертну кару. Білорусь залишається єдиною країною в Європі, де смертна кара не тільки є в законодавстві, але й активно застосовується щодо засуджених.

Розстріляти в країні можуть тільки чоловіків, які скоїли злочин після настання 18-річного віку і не досягли до моменту ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених до смертної кари не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter