Волинянку оштрафували за поширення пліток про свого односельця, нібито хворого на коронавірус

Дата: 10 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

На Волині суд оштрафував жительку місцевого села, яка поширювала чутки про односельця, який нібито має повернутися з-за кордону та хворіє на COVID-19. 

Про це йдеться в постанові Ратнівського райсуду.

Поліцейськими офіцерами громади Забродівської об'єднаної територіальної громади в с. Поступель Ратнівського району, під…

Опубліковано Ратнівський відділ поліції ГУНП у Волинській області Середа, 1 квітня 2020 р.

Про те, що жінка розповідає сусідам про чоловіка, який нібито планує приїхати додому та має коронавірус, правоохоронці дізналися 1 квітня. Тоді вони проводили профілактичні бесіди з жителями села Поступель, які перебувають на самоізоляції. Згодом на жінку склали адмінпротокол, вказавши, що вона поширенням чуток могла спричинити паніку серед населення. 

На засідання суду, який розглядав справу, обвинувачена не прийшла, але подала письмову заяву, в якій визнала провину і просила розглядати справу без неї. На провину жінки, як ідеться в матеріалах, вказали заява третьої особи, протокол про адмінпорушення та рапорти поліцейських. За свої дії жителька села має сплатити 170 гривень штрафу, а також 420 гривень 20 копійок судового збору.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати

Із 6 квітня уряд посилив карантин по всій Україні. За порушення правил уже покарали чоловіка у Львові, який гуляв парком без маски та напав на поліцейських, що його зупинили, а також чоловіків, які хотіли потренуватись у столичному Гідропарку. Лише за один день поліція по всій Україні склала 192 адмінпротоколи за порушення карантинних заходів. Водночас нещодавно суд не став карати львів’янку, яка під час карантину вийшла на роботу, щоб пошити маски.

Експерти також кажуть, що лише факт недотримання умов карантину не дає поліцейським права затримувати порушників, а суди в 90% випадків стають на бік українців, коли розглядають справи про порушення карантину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter