“Володимире, до вас не пробитись”: адвоката з Буковини підозрюють у виготовленні фейків для Соловйова

Дата: 12 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Позбавлення волі від п’яти до восьми років загрожує адвокату з Чернівецької області, якого підозрюють у виправдовуванні російської агресії проти України. Слідчі кажуть, що чоловік був на прямому зв’язку з російським пропагандистом Володимиром Соловйовим, внесеним до українського списку осіб, що створюють загрозу нацбезпеці, та готував для нього вкиди щодо ситуації в Україні.

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: СБУ

Спецслужбовці, які вели досудове розслідування, називають викритого чоловіка ворожим інтернет-агітатором. 

У поле зору російських пропагандистів він потрапив після початку повномасштабного вторгнення, коли почав активно дописувати у “Вконтактє” на підтримку російської агресії. 

Слідчі кажуть, що він робив дописи про нібито загострення суспільно-політичної ситуації на заході Україні, а також створював інші фейки про діяльність українських  держорганів, військових та волонтерів.

Вилучені у чоловіка під час обшуку речі. Фото: СБУ

Серед викладених Офісом генерального прокурора світлин можна побачити декілька прикладів дописів чоловіка. Так, відповідаючи одному з користувачів мережі, він сказав, що дарма цього користувача не було “на київських майданах 2005 та 2014-го”, аби він на власні очі міг побачити “хаос, жестокість, … вбиства російськомовних громадян”. 

Фото: Офіс генерального прокурора
Фото: Офіс генерального прокурора

Одним з адресатів підготовлених підозрюваним “вкидів” есбівці називають російського пропагандиста Соловйова, з яким той нібито був на прямому зв’язку.

“Саме йому агітатор допомагав формувати деструктивний контент для подальшого оприлюднення у провокаційних сюжетах і ток-шоу на телеканалі “Россия-1”, – говорять слідчі. 

Серед опублікованих правоохоронцями фотографій є знімок листування підозрюваного з користувачем з іменем “solovievliev”.

“Вітаю, Володимире! Пишу сюди, бо у телеграм до вас пробитись неможливо. Я мешканець Чернівців, західна Україна. Мій дід воював на фронті, віддавши життя під Сталінградом. Вважаю своїм обов’язком надати посильне інформаційне сприяння ЗС РФ у проведенні денацифікації України. Мені побічно відомо про наявність зброї у деяких ідейних безмозких молодиків, відомі номери телефонів, деякі адреси. Я створив закритий канал для більш безпечного обміну інформацією”, – йдеться у листі. 

Викритому мешканцю Буковини оголосили про підозру за статтею “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників”.

Якщо суд визнає чоловіка винним, то окрім позбавлення волі від п’яти до восьми років, йому загрожуватиме ймовірна конфіскація майна. 

Фото: Офіс генерального прокурора

Володимир Соловйов, якого правоохоронці називають одним з адресатів підготовлених підозрюваним “вкидів”, як і багато інших російських пропагандистів, потрапив під санкції в ЄС та інших країнах.

Окрім цього, активісти періодично навідуються на територію його помешкань в Італії та, наприклад, пофарбували басейн в одному з його будинків у червоний колір, а також розвісили плакати, щоб сусіди Соловйова знали, чим він займається на батьківщині. 

Щодо колег Соловйова – Дмитра Кисельова та Ольги Скабєєвої – цього року українські спецслужби розпочали розлідування й планували оголосити їх у міжнародний розшук. Навесні детективи ДБР казали, що зібрали усі необхідні документи для того, аби оголосити у міжнародний розшук і Соловйова і Причиною для цього стало те, що "Соловйов системно підтримував злочинні дії вищого керівництва РФ щодо вторгнення в Україну та закликав до зміни її територіального устрою, у тому числі через проведення воєнних дій та знищення військової інфраструктури та мирного населення".

Навесні російські силовики повідомили про викриття “неонацистів”, які нібито за завданням СБУ готували замах на Соловйова. У відповідь на це українські спецслужбовці сказали, що Соловйов “може самотужки захлинутися в “продуктах” власної низькопробної пропагандистської діяльності” без їх допомоги. 

Нагадаємо, що  нещодавно на Чернігівщині викрили сімейну пару, яка з блогером із Russia Today готувала російську пропаганду вдома. Вони перекладали з німецької мови ролики російської телерадіокомпані, а потім викладали їх вже переозвученими у самостійно створеному відкритому телеграм-каналі. 

Невдовзі після початку повномасштабного вторгнення Росії та закриття через санкції та рішення місцевих регуляторів чималої кількості телеканалів Russia Tiday, який є рупором російської пропаганди у світі, російські пропагандисти вигадали, як поширювати дезінформацію про війну в Україні новим способом. 

Детальніше про це читайте за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter