На початку вторгнення пропагандистка Симоньян анонсувала створення “народної інформаційної міліції”: як вона працює?

Дата: 06 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Російська пропагандистська державна компанія Russia Today почала поширювати дезінформацію про війну в Україні новим способом: через телеграм-канал ролики отримують боти, які потім публікують їх 18 різними мовами, зокрема у твіттері. 

Про це йдеться у дослідженні американської розвідувальної компанії Nisos, яка спеціалізується на аналізі дезінформації та інших кіберзагроз. 

Маргарита Симоньян та Володимир Путін. Фото: Sputnik

Невдовзі після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну та закриття через санкції та рішення місцевих регуляторів чималої кількості телеканалів RT, їхня керівниця Маргарита Симоньян заявила, що шукає бійців для “народної інформаційної міліції”.

До складу цієї “міліції”, за задумом пропагандистки, мали входити іноземці, які б отримували агітаційні матеріали безпосередньо від RT і поширювали їх самостійно. 

Ідея спільного сховища для пропагандистських відео не нова: частково її надихнув успіх телеграм-каналу InfoDefense, який створив інший російський пропагандист Юрій Подоляка. Він є прихильником війни в Україні й після Революції гідності переїхав до окупованого Росією Криму.

В Україні його заочно судять за виправдання російської агресії. 

На каналі Подоляки волонтери перекладають своїми мовами ролики з російською пропагандою й не тільки. Через чотири дні після початку вторгнення Подоляка опублікував повідомлення з проханням допомогти із перекладом, а потім ще декілька раз звертався до своїх підписників. 

На пропагандиста вийшло керівництво RT та, за його власними словами, хотіло надати фінансування в обмін на контроль над контентом, однак він відмовився. Нині мережа Info Defense складається з щонайменше двох десятків телеграм- та ютуб-каналів  різними мовами. 

Телеграм-канал з пропагандистськими відео під управлінням Russia Todaу має назву “Ролики на языках мира” й нині на нього підписані понад 20 тисяч користувачів. Дослідники Nisos кажуть, що усі відео розповідають “одну історію з різних сторін”, стверджуючи, що російські військові нібито рятують українців, які знаходяться в облозі корумпованого уряду нацистських бойовиків. 

Багато роликів – це інтерв’ю з цивільними, які висловлюють свою вдячність росіянам та нарікають на нібито українські звірства. Росіяни, до прикладу, у Маріуполі займались підготовкою фальшивих свідчень місцевих нібито про знищення міста ЗСУ. Без таких свідчень окупанти не виплачували компенсацій за зруйноване майно та загиблого члена родини.

З телеграм-каналу ролики “забирають” користувачі, зокрема твіттеру. Принаймні 275 користувачів соцмережі публікували вміст з каналу, і деякі з них, як припускають дослідники, можуть бути реальними людьми.

Однак інша підгрупа зі 123 користувачів ділилась вмістом навіть різними мовами в абсолютно однаковому форматі. 

Приклади таких публікацій

Інколи відео з’являлись на акаунтах користувачів, які у профілях вказували володіння іншими мовами ніж ті, якими публікували контент.

“Багато мовних комбінацій у певних облікових записах надзвичайно різноманітні та малоймовірно зустрічаються серед багатомовних користувачів, наприклад, сербська та португальська, або польська та перська”, – кажуть дослідники. 

До прикладу, користувач з ніком “Ukraine facts (multilingual)” постив відео китайською, чеською, дарі, англійською, французькою, німецькою, італійською, японською, перською, польською, португальською, російською, сербською, іспанською, турецькою та в’єтнамською.

Також цей користувач мав спільних підписників з акаунтом посольства Росії в Туреччині.

Інструмент виявлення ботів позначив близько чверті облікових записів, які потрапили у дослідження як ймовірних “фальшивих підписників”.

Так, користувачка під ніком “Rebeca Briceño #FreeAlexSaab(@dpiloncita)” твітить із середньою швидкістю 311 дописів на день. У назві облікового запису згадують кампанію зі звільнення Алекса Сааба, колумбійського бізнесмена, якого в США звинуватили у відмиванні грошей для високопоставлених посадовців Венесуели. Після арешту Сааба в червні 2020 року уряд Венесуели розпочав операцію впливу в соціальних мережах, щоб провести кампанію за його звільнення.

Цей фейковий обліковий запис, припускають дослідники, є активом уряду Венесуели, який також підтримує інтереси Росії. Він поділився лише одним дописом з пропагандистським відео, але на обліковий запис підписалися 27 923 користувачів. 

Дуже небагато облікових записів використовували людські обличчя для фотографій профілю – лише 35 зі 123. Зазвичай замість фотографії профілю обирають стилізовані зображення черепів, ангелів і воїнів, а також символ “Z”. 

Використання мультиплікаційних зображень або зображень тварин може бути тактикою. Роблять це, щоб уникнути все більш поширеного використання програмного забезпечення, яке виявляє фейкові зображення обличчя. 

Щодо мов, якими розповсюджують російську пропаганду, то більше користувачів публікували відео іспанською мовою. Користувачі з італійською мовою є другою за чисельністю групою. 

Темнішим кольором позначено кількість користувачів, а світлішим – кількість твітів

Показник залученості (сукупність лайків, ретвітів, коментарів і цитат) показано нижче. 

Публікують російську пропаганду й в інших соцмережах, наприклад, Gettr, Gab і TruthSocial. У всіх трьох вдалось знайти користувача з однаковим ніком, який публікував ролики з пропагандою.

Дослідники кажуть, що користувачі Gettr публікували найбільше вмісту та більшою кількістю мов, ніж користувачі Gab і TruthSocial.

Нагадаємо, що твіттер та ютуб ігнорують запити України на видалення проросійських наративів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter