Твіттер та ютуб ігнорують запити України на видалення проросійських наративів — дослідження

Дата: 15 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Твіттер та ютуб ігнорують запити України на видалення контенту, який містить російську пропаганду та мову ненависті щодо українців.

Про це пише ІМІ з посиланням на дослідження європейського Центру дезінформації (Disinformation Situation Center).

Джерело: pixabay.com

У звіті дослідники посилаються на інформацію українських посадовців, які розповіли, що позначили тисячі твітів і відео на ютубі та інших постів у соцмережах як російську пропаганду чи мову ненависті, але технологічні компанії вже не так активно реагують на їхні запити про видалення подібного контенту.

Через це прокремлівські наративи знову поширюються Європою і можуть підважити підтримку України серед населення важливих для її обороноздатності країн.

За словами заступника голови українського державного Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Миколи Балабана, в перші місяці повномасштабної російської агресії американські технологічні компанії США були активними та дуже зацікавленими в допомозі Україні, а тепер уникають розмов з українськими чиновниками.

Такі платформи, як фейсбук (мета) та лінкедін (Майкрософт), підтримують регулярний зв’язок з Центром, проте ютуб, яким володіє гугл, не відповідає на листи від Центру дезінформації вже майже два місяці, сказав Балабан.

Для дослідження Україна об’єдналася з Центром дезінформаційної ситуації (Disinformation Situation Center), європейською коаліцією, до якої входить низка некомерційних організацій. Вони проаналізували ефективність модераторської роботи інформаційних платформ. Для цього відстежували й позначали пости, в яких вживалися принизливі або такі, що дегуманізують, терміни на позначення українців для виправдання війни.

Наприкінці червня понад 70% публікацій на ютубі й у твіттері, позначених як мова ненависті щодо українців, залишалися доступними, йдеться в дослідженні. Вони містили лайливі терміни, що поєднують російські слова “українець” і “бабуїн”; твіт, що перекладається як “Смерть бандерівцям, полонених не брати!” – спроба пов’язати ім’я лідера українських націоналістів з нацистською Німеччиною; російськомовний коментар на ютубі про те, що “Україну буде зметено з лиця землі, ура!” тощо.

Понад 90% акаунтів, що робили такі публікації, залишалися активними.

Зокрема, лінкедін видалив менш ніж половину публікацій, позначених українськими посадовцями як російська пропаганда, що виправдовує війну. На прохання прокоментувати цю ситуацію лінкедін не відповів.

Водночас дослідники з’ясували, що фейсбук видалив усі 98 дописів, позначених українською владою та її партнерами як антиукраїнська мова ворожнечі, хоча багато акаунтів, відповідальних за ці пости, досі активні.

Речниця Facebook Ерін Макпайк зазначила, що політика компанії зазвичай не передбачає заборони за одноразове порушення, але містить поступове збільшення наслідків для повторних порушників. Загалом Facebook та Instagram реагують на запити про видалення акаунтів, які видають себе за українських посадовців, і реклами, що поширює кремлівські наративи. Проте дослідники наголосили, що хотіли б більш активної позиції соцмереж у цій ситуації.

З понад 15 тисяч позначених дослідниками постів більшість становили твіти. Причина цього, ймовірно, те, що твіттер дозволяє легко створювати кілька акаунтів, зберігати анонімність і має менш суворі обмеження ніж конкуренти.

Понад тисячу дописів і коментарів були розміщені на ютубі, кількість позначених публікацій на фейсбуку та в інстаграмі становила кілька сотень, в лінкедін — менш за сто.

Проте співавтор звіту Фелікс Картт, головний радник міжнародної некомерційної правозахисної групи Reset Tech, яка зосереджується на відповідальності в соцмережах, вважає, що соцмережі ненавмисно ігнорують запити України.

На його переконання, це не “вияв злої волі з боку компаній”.

“Річ просто в недостатніх ресурсах, недостатніх інвестиціях, недостатній підготовленості, а також у нестачі працівників, які володіють російською та українською мовами й орієнтуються в місцевому контексті”, – сказав він.

Комісар Євросоюзу з питань внутрішньої торгівлі, який працював над регулюванням технологій, Тьєррі Бретон зазначив, що звіт Центру дезінформації демонструє потребу в жорсткому врегулюванні з метою притягнення технологічних платформ до відповідальності.

Він наголосив на тому, що російська інформаційна війна — це справжнє вторгнення у цифровий простір. Наведені у звіті приклади ще раз демонструють, що великі онлайн-платформи вживають недостатньо заходів для захисту користувачів від цього. І це має наслідки в реальному житті в усьому світі, переконаний він.

Раніше стало відомо, що ютуб на вимогу СБУ заблокував майже 500 проросійських каналів з фейками про “біолабораторії” та радіокерованих гусей, що мали більш як 15 мільйонів підписників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter