На Чернігівщині викрили сімейну пару, яка з блогером із Russia Today готувала російську пропаганду вдома

Дата: 10 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Від п’яти до восьми років позбавлення волі загрожує мешканцю та мешканці Чернігівщини, яких правоохоронці підозрюють, зокрема, у глорифікації тих, хто здійснює збройну агресію проти України. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Слідчі кажуть, що протягом березня цього року чоловік та жінка перекладали з німецької мови ролики російської телерадіокомпанії, в яких виправдовували російське вторгнення, а потім викладали їх вже переозвученими у самостійно створеному відкритому телеграм-каналі.

Більше деталей щодо справи повідомили у СБУ.

Спецслужбовці кажуть, що затримали іноземного блогера, який працював на пропагандистський Russia Today, а також мав власні ютуб- та телеграм-канали із загальною аудиторією у понад пів мільйона підписників.

Виявлений на Чернігівщині чоловік – його поплічник та громадянин однієї з європейських країні У повідомлені Офісу генерального прокурора викритих називають мешканцями Чернігівської області. . Есбівці говорять, що він готував матеріали разом зі співмешканкою, яка допомагала монтувати ролики. 

Проведена судова лінгвістична експертиза встановила, що тексти опублікованих відео “мають пропагандистський характер та спрямовані на виправдання, визнання правомірною збройну агресію Росії проти України”.

Окрім позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років, яке може отримати викрита пара, за рішенням суду у них можуть конфіскувати майно.

Нещодавно ZMINA розповідала, як після початку повномасштабного російського вторгнення та закриття через санкції та рішення місцевих регуляторів чималої кількості телеканалів RT, їхня керівниця Маргарита Симоньян заявила, що шукає бійців для “народної інформаційної міліції”.

До складу цієї “міліції”, за задумом пропагандистки, мали входити іноземці, які б отримували агітаційні матеріали безпосередньо від RT і поширювали їх самостійно. Нова схема поширення пропаганди працює так: ролики майже двома десятками мов викладають у спеціальний телеграм-канал, звідки їх забирають боти, які потім публікують матеріали, зокрема у твіттері. 

Детальніше про те, як це працює, ви можете прочитати за посиланням

Нагадаємо, що СБУ затримала блогера, який знімав відео прильотів по Запоріжжю та працював на телеграм-канал Шарія.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter