СБУ затримала блогера, який знімав відео прильотів по Запоріжжю та працював на телеграм-канал Шарія

Дата: 07 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Кіберфахівці СБУ викрили блогера із Запоріжжя, який викладав у мережу фото та відео наслідків російських ракетних ударів по місту. Цю інформацію “підхоплювали” представники спецслужб РФ для збору розвідданих про “результати” ракетно-артилерійських обстрілів регіону.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Відомо, що затриманий створив окремий телеграм-канал, де оприлюднював фото- та відеоматеріали з власними коментарями й текстовим описом подій.

“Сюжети” блогера активно використовував прокремлівський пропагандист Анатолій Шарій для наповнення власного телеграм-каналу і проведення інформаційно-підривної діяльності проти України. З “перепощених” відео він готував пропагандистський контент, у якому заперечував причетність Росії до знищення цивільної та критичної інфраструктури українських міст.

Також публікації запорізького блогера моніторили окупаційні угруповання РФ на південному напрямку для коригування вогневих ударів по регіону.

Співробітники СБУ затримали підозрюваного на спробі чергового поширення інформації. У нього виявили мобільний телефон з доказами його діяльності.

Наразі розв’язується питання щодо притягнення його до кримінальної відповідальності за несанкціоноване поширення інформації про скерування, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів до України, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану.

Санкція статті передбачає покарання до 12 років ув’язнення. 

Нагадаємо, що Шарій – це блогер, який, за версією правоохоронців, почав вести протиправну діяльність на шкоду нацбезпеці в інформаційній сфері 2012 року. Його метою були загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.

У листопаді 2020 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Шарія за статтею “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”. Зробили це після того, як на своєму ютуб-каналі блогер використав мапу України, на якій не було окупованих територій Криму і Донбасу.

На початку 2021 року СБУ оголосила підозру Шарію в межах кримінального провадження за статтями “Державна зрада” та “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”. 25 лютого того ж року блогера оголосили в міжнародний розшук.

16 лютого 2022-го президент України Володимир Зеленський підписав указ про накладення санкцій на фізичних та юридичних осіб, яким доповнив список підсанкційних осіб та посилив обмеження, зокрема, щодо Шарія та видання “Страна”.

20 березня 2022 року Рада нацбезпеки та оборони на час воєнного стану зупинила діяльність в Україні низки партій, які мають зв’язки з Росією, зокрема й Партії Шарія.

6 вересня 2022 року цю партію остаточно заборонили в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter