СБУ оголосила Шарія в розшук

Дата: 25 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України оголосила в державний розшук проросійського політика і блогера Анатолія Шарія, щодо якого розслідують справи про держзраду та розпалювання ворожнечі.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці СБУ.

Шарій 25 лютого не з’явився в СБУ для участі в допиті як підозрюваний. Слідчі СБУ ознайомили адвоката Шарія Валентина Рибіна з матеріалами провадження, які слугували для повідомлення про підозру його підзахисному.

Також адвокату вручили клопотання щодо обрання запобіжного заходу Шарію, яке далі буде скероване до суду.

Нагадаємо, 16 лютого СБУ оголосила про підозру в скоєнні злочину громадянину України Анатолію Шарію. Підозру оголошено в межах кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 1 ст. 111 (“Державна зрада”) та ч. 1 ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”).

Увагу слідчих, як повідомили в СБУ, привернули заяви та звернення громадян і організацій стосовно можливої антиукраїнської діяльності блогера. За офіційною версією правоохоронців, Шарій почав вести протиправну діяльність на шкоду нацбезпеці в інформаційній сфері у 2012 році. Метою блогера були загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.  

У листопаді 2020 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо політика та блогера Анатолія Шарія за частиною 1 статті 110 Кримінального кодексу (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України). Кримінальне провадження порушено після того, як на своєму ютуб-каналі Шарій використав мапу України, на якій не було окупованих територій Криму і Донбасу.

У 2012 році Анатолій Шарій попросив притулку в Литві після того, як йому обрали запобіжний захід у справі про грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства. Йдеться про інцидент у травні 2011 року, коли він застосував вогнепальну зброю під час конфлікту з відвідувачем у ресторані MacDonalds у Києві.

Спочатку Шарій виїхав до Росії, а потім до Голландії, де попросив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою голландська влада відправила його до Литви. Влітку 2012 року Шарій отримав статус біженця та посвідку на постійне проживання в ЄС.

У 2019 році Шевченківський районний суд Києва скасував розшук і заочний арешт блогера. Також суд не знайшов підстав для арешту Шарія, відмовився ініціювати його екстрадицію та повернув справу прокуратурі на додаткове розслідування. Вже в липні ЦВК зареєструвала його кандидатом у депутати, однак згодом скасувала це рішення.

Минулого року Верховний Суд не задовольнив касаційної скарги Шарія на рішення в справі про захист честі, гідності та ділової репутації й фактично дозволив називати його “кремлівським проєктом”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter