Суд дозволив називати Шарія “кремлівським проєктом”

Дата: 08 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Верховний Суд не задовольнив касаційної скарги одіозного блогера Анатолія Шарія на рішення в справі про захист честі, гідності та ділової репутації й фактично дозволив називати його “кремлівським проєктом”. 

Про це у своєму телеграмі повідомив член наглядової ради “Укрзалізниці” Сергій Лещенко.

Шарій судився з журналістом телеканалу “Еспресо” Віталієм Портніковим, який у 2017 році назвав блогера “кремлівським проєктом”.

Люди, які щиро впевнені, що Україна зараз веде визвольну боротьбу на сході, вони навіть не уявляють собі, що є певна частина людей, які є колабораціоністами у власній країні, й вважають, що у всьому винні Майдан і влада. Я вам наведу прекрасний приклад. Ось є популярний серед цього типу людей медіаблогер Шарій, такий собі кремлівський проєкт з величезною кількістю передплатників, глядачів у Youtube, і зовсім не тільки російських. Ви його дивитесь? Ви колись у житті його бачили?” – сказав журналіст. 

У квітні 2018 року Солом’янський районний суд Києва, а згодом і Київський апеляційний суд не задовольнили прохання Шарія визнати цю інформацію недостовірною. У 2019 році цю позицію підтвердив і Верховний Суд. Судді дійшли висновку, що Шарій не довів, що інформація про нього була поширена з явним злим наміром, тобто з нехтуванням питання про її правдивість чи неправдивість, а не для доведення до громадськості особистих думок Портнікова з приводу діяльності блогера. 

Нагадаємо, що в травні 2011 року Анатолій Шарій застосував вогнепальну зброю під час конфлікту з відвідувачем в ресторані MacDonalds у Києві. Йому висунули звинувачення в грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалася особливою зухвалістю та винятковим цинізмом із застосуванням вогнепальної зброї (ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу). Справа надійшла до суду 13 липня 2011 року, але в лютому 2012 року була зупинена у зв’язку з оголошенням у розшук Шарія. Також у 2012 році суд заочно застосував до нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Анатолій Шарій попросив притулку в Литві. За його словами, спочатку він виїхав до Росії, потім до Голландії, де просив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою, голландська влада відправила його до Литви. 8 червня 2012 року стало відомо, що журналіст Анатолій Шарій отримав статус біженця та посвідку на постійне проживання в Європейському Союзі.

Міністерство безпеки і юстиції Нідерландів у липні 2013 року поінформувало Україну, що Шарій отримав статус біженця і його не може бути видано українським правоохоронцям, відповідно до Женевської конвенції 1951 року і Директиви Європейського Союзу.

У квітні 2019 року Шевченківський районний суд Києва скасував розшук і заочний арешт блогера Анатолія Шарія. Також суд не знайшов підстав для арешту Анатолія Шарія, відмовився ініціювати його екстрадицію та повернув справу прокуратурі на додаткове розслідування. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter