Внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила

Дата: 06 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції, який вчинили російські військові у ніч на 6 червня, у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила.

Про це розповіли в Офісі президента. 

Фото: Офіс президента

Через підрив ГЕС в офісі скликали екстрене засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому доповідали міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота, перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький і президент НАЕК “Енергоатом” Петро Котін

Посадовці навели дані щодо часу підриву, які раніше оприлюднили правоохоронці, та зазначили, що росіяни здійснили внутрішній підрив конструкцій ГЕС. 

У повідомленні не зазначають, хто саме повідомив про витік машинного мастила, але додають, що існує ризик подальшого витоку ще більш ніж 300 тонн. Українські слідчі вже розслідують підрив ГЕС, зокрема, за статтею “Екоцид”. 

На засіданні також узгодили комплекс міжнародних заходів-відповідей на ситуацію, серед яких – скликати засідання Ради Безпеки ООН, звернутися до міжнародних природоохоронних організацій, а також до Міжнародного кримінального суду, оскільки “дії росіян містять явні ознаки порушення Женевської конвенції”. 

Колаж зі світлин Каховської ГЕС до та після підриву

Україна й до цього збиралася звертатися до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути до відповідальності винних в екоциді. Однак лише деякі злочини російських військових проти природи можна розслідувати як воєнні, проте і для цього треба довести, що дії завдали довкіллю не лише масштабної, але й довготривалої та серйозної шкоди. Визнати поняття “екоцид” на міжнародному рівні Україні допомагає Фінляндія. 

Нагадаємо, що внаслідок підриву російськими військовими Каховської гідроелектростанції українські посадовці кажуть про “найбільшу техногенну катастрофу в Європі за десятиліття”, а західні партнери України висловлюють обурення, називаючи підрив воєнним злочином. 

Перші реакції світу на події можна прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter