Підрив росіянами Каховської ГЕС: як реагує світ?

Дата: 06 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок підриву російськими військовими Каховської гідроелектростанції українські посадовці кажуть про “найбільшу техногенну катастрофу в Європі за десятиліття”, а західні партнери України висловлюють обурення, називаючи підрив воєнним злочином. 

ZMINA зібрала перші реакції. 

Колаж зі світлин Каховської ГЕС до та після підриву

Одним з перших прокоментував підрив президент Володимир Зеленський, підкресливши, що Росія цим вчинком “лише підтверджує для всього світу, що її треба вигнати з кожного куточка української землі”.

“Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку. І ця перемога буде”,сказав Зеленський. 

Шок підрив ГЕС викликав у президента Європейської ради Шарля Мішеля

“Руйнування цивільної інфраструктури однозначно кваліфікується як воєнний злочин – і ми притягнемо Росію та її маріонеток до відповідальності”,написав він у твіттері. 

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, коментуючи підрив, нагадав, що “тривалий мир у Європі вимагає перемоги України як на полі бою, так і в суді”. 

“Терористи не зупиняються, якщо їх не зупинити. Вони не ведуть перемовин ні з чим, окрім сили”,сказав він. 

Підтоплення на правому березі Дніпра. Фото: телеграм-канал “Украина сейчас”

Своєю чергою міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, який перебуває з візитом в Україні, уникаючи прямих оцінок, нагадав, що єдиною причиною ситуації є “неспровоковане повномасштабне вторгнення Росії в Україну”. 

“Найкраще, що Росія може зробити зараз, – це вивести свої війська”, – наголосив він. 

Засудила підрив і генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич. Вчинок російських військових вона назвала безрозсудним. 

За попередніми даними, підрив трапився близько 3-ї години в ніч на 6 червня, а вчинити його могли члени 205 мотострілецької бригади Збройних сил Росії. Українські посадовці називають вибух терактом, і вже офіційно слідчі відкрили провадження щодо ситуації за статтями про порушення законів та звичаїв війни та екоцид.

Голова українського МЗС Дмитро Кулеба схарактеризував підрив як найбільшу техногенну катастрофу в Європі за останні десятиліття. 

Нагадаємо, що Каховську ГЕС неможливо відновити, кажуть українські посадовці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter