Укргідроенерго: Каховську ГЕС неможливо відновити

Дата: 06 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Підірвана російськими військовими Каховська гідроелектростанція не підлягає відновленню.

Про це розповіли в Укргідроенерго. 

Фото: Укргідроенерго

Нині на Херсонщині оголосили про евакуацію населення. 

За прогнозом Міноборони, насамперед постраждає лівий берег, який Україна тимчасово не контролює, оскільки він географічно нижчий. Щодо правого берега, то в зоні потенційного затоплення села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове та частково Херсон.

Станом на 9-ту ранку 6 червня рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується.

В Укргідроенерго попередили й про наслідки для радіаційної безпеки. Річ у тім, що вода з водосховища йшла для охолодження ЗАЕС. Нині станційний ставок-охолоджувач наповнений, а в “Енергоатомі” кажуть про контроль за ситуацією. З подібною заявою щодо контрольованої ситуації виступили й у МАГАТЕ. 

Вода поступово витікає через шлюзи Каховського водосховища з листопада минулого року й уже на початку поточного її рівень упав до найнижчої позначки за три десятиліття. Росія витратила кілька місяців для того, щоб спочатку з водосховища поповнити водні мережі в окупованому Криму. Шлюзи росіяни відкрили після того, як розв’язали це питання. 

Каховське водосховище в лютому минулого року та в лютому цього. Фото: NPR

Український уряд не перший місяць звинувачує Росію в екоциді через ситуацію на Каховському водосховищі. 

Нагадаємо, що загалом російські військові порушили екологічний статус щонайменше 16 водно-болотних угідь в Україні, які перебувають під охороною Рамсарської конвенції. 

Російська агресія вже завдала екології збитків на кілька трильйонів гривень, тож Україна збирається звертатися до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути до відповідальності винних в екоциді.

Утім, лише деякі злочини російських військових проти природи можна розслідувати як воєнні, однак і для цього треба довести, що дії завдали довкіллю не лише масштабної, але й довготривалої та серйозної шкоди. Визнати поняття “екоцид” на міжнародному рівні Україні допомагає Фінляндія. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter