Власника російського паспорта суддю Львова поновили у Верховному Суді

Дата: 10 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Київський окружний адміністративний суд задовольнив позов колишнього голови Касаційного господарського суду в складі Верховного суду Богдана Львова та поновив його на посаді. У Львова журналісти раніше знайшли російський паспорт.

Про це повідомляє Фундація Dejure. 

Паспорт судді Львова. Скриншот відео “Схем”

Рішення щодо судді Львова ухвалила суддя Альона Кушнова, яку активісти вже звинувачували в торгівлі впливом. 

Разом з поновленням на посаді Львову також мають виплатити зарплату за час “вимушеного прогулу”.

Журналісти знайшли російський паспорт судді понад рік тому, і після цього президент Володимир Зеленський доручив Комісії з питань громадянства перевірити наявність підстав для того, щоб позбавити Львова українського громадянства. Зробив він це у відповідь на петицію обуреної громадськості.

Богдан Львов. Фото: Детектор медіа
“Комісія з питань громадянства при Президентові за весь цей період так нічого і не вирішила. Разом з СБУ вони “переводили стрілки” одне на одного. Це сигнал для інших, хто на десятий рік війни має російське громадянство, вільно почуватися на своїх посадах”, – кажуть у Фундації Dejure.  

Правозахисники вважають, що Верховний Суд має оскаржити рішення щодо Львова, втім додають, що розраховувати “на такий суддівський активізм не варто”.

“Після поновлення Львова на посаді (що вже сталося) його треба включити в колегію суддів, аби він почав здійснювати судочинство. Для цього колектив КГС ВС має зібратися і прийняти рішення. Без нього Львов буде суддею, але не братиме участь в авторозподілі справ”, – пояснюють вони. 

Звільнював Львова з посади у Верховному Суді тодішній його очільник Всеволод Князєв, якого нині підозрюють у хабарі в майже 3 мільйони доларів. 

Нагадаємо, що про наявність у Богдана Львова громадянства РФ, яке він отримав ще 1999 року в Москві, на той момент уже працюючи суддею в Україні, вперше повідомили журналісти проєкту “Схеми”. У 2012 році суддя оновив російський паспорт, після досягнення 45-річчя. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter