Керівництво та суддів Верховного Суду викрили на хабарі у 2,7 мільйона доларів

Дата: 16 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) викрили корупційну схему у Верховному Суді. 

Про це повідомили в САП. 

Всеволод Князєв. Фото: sud.ua

Імен причетних до схеми не називають, вказуючи лише, що йдеться про “керівництво та суддів”, утім медіа кажуть, що слідчі підозрюють голову Верховного Суду Всеволода Князєва

Цю ж інформацію підтвердив радник голови Офісу президента та колишній журналіст Сергій Лещенко

“Це був не перший епізод, де фігурує голова судової гілки влади. Кажуть про системний характер поборів”,зазначив він. 

Інформацію щодо фігурування Князєва в справі підтвердили й у Верховному Суді, анонсувавши на 16 травня засідання пленуму “у зв’язку з подіями, що відбуваються навколо голови ВС Князєва В. С.”. 

Хабар у 2,7 мільйона доларів, який знайшли правоохоронці

Правоохоронці поки офіційно імені Князєва не називали. НАБУ та САП мають провести 16 травня спільний брифінг щодо ситуації. 

Всеволод Князєв став головою Верховного Суду незадовго до початку повномасштабного вторгнення Росії, а саме в жовтні 2021-го. Відтоді у ВС трапилося кілька гучних історій, пов’язаних із суддями. Так, у судді Богдана Львова знайшли російський паспорт, а невдовзі його виключили зі штату. 

Князєв тоді казав, що звернувся до СБУ, щоб та перевірила всіх суддів ВС на наявність російського громадянства. 

До Князєва головою суду була Валентина Данішевська, а склад суду ще у 2016–2017 роках набрали на відкритому конкурсі. 

Журналісти української служби BBC зазначають, що протягом останніх місяців у Князєва був публічний конфлікт із представником Офісу президента Андрієм Смирновим. Детальніше про цього посадовця можна почитати за посиланням.

Також Верховний Суд скасовував низку рішень президента Володимира Зеленського, однак співрозмовники BBC не кажуть про політичний підтекст справи. 

Князєв став найвисокопоставленішим затриманим суддею в історії України.

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Водночас протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, були одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter