Прокурор у справі про самозахист Стерненка розповів, що переслідування активіста замовив заступник голови ОП Смирнов

Дата: 16 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Колишній очільник групи прокурорів у справі Сергія Стерненка Андрій Родіонов під час надання свідчень у суді розповів, що переслідування одеського активіста Сергія Стерненка замовив заступник голови ОП Андрій Смирнов. 

Відео зі свідченнями Родіонова опублікував у своєму телеграм-каналі Стерненко. 

Андрій Родіонов. Фото: твіттер-акаунт Сергія Стерненка

Родіонов у 2020-му відмовився погоджувати підозру Стерненку в умисному вбивстві, адже вважав викладені слідством аргументи такими, що “не ґрунтуються на доказах, зібраних у провадженні, а також мають очевидно упереджений характер, необ’єктивні й не відповідають вимогам Кримінального процесуального кодексу України”. 

Лист на 13 сторінках, адресований до тодішнього виконувача обов’язків начальника Головного слідчого управління Служби безпеки України Андрія Швеця, оприлюднювали журналісти “Слідство.info”. У ньому Родіонов розповідав, наприклад, що подав до Ради прокурорів скаргу на тодішню очільницю Офісу генерального прокурора Ірину Венедіктову, бо вона публічно обіцяла оголосити Стерненку підозру в умисному вбивстві в будь-якому разі. 

“Наскільки мені відомо Симоненко (Олексій Симоненко курирував низку резонансних розслідувань. – Ред.) сказав, що це (переслідування активіста. – Ред.) вказівка від заступника голови Адміністрації президента (Андрія. – Ред.) Смирнова”, – сказав у суді Родіонов. 

Раніше Смирнова також звинувачував у причетності до вручення йому підозри загиблий на фронті активіст Роман Ратушний. Він назвав це помстою за свою діяльність щодо захисту Протасового Яру від незаконної забудови.

Підозру, про яку йде мова, Ратушному вручили за наслідками акції на підтримку Стерненка біля Офісу президента 20 березня 2021 року. Йому загрожувало від трьох до десяти років позбавлення волі. 

Андрій Смирнов. Фото: politics.comments.ua

Смирнов досі працює в Офісі президента. 

Нагадаємо, що на Сергія Стерненка у 2018 році нападали тричі, всі інциденти сталися в Одесі. У лютому його побили й завдали різаних ран, у травні влучили гумовою кулею в шию, а невдовзі двоє напали на нього біля будинку. Тоді ж відбулася сутичка, внаслідок якої помер один з нападників – Іван Кузнецов

Стерненко пов’язує всі напади зі своєю громадською діяльністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter