Голова Верховного Суду звернувся до СБУ, щоб та перевірила всіх суддів ВС на наявність російського громадянства

Дата: 07 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Після ситуації з виявленням у судді Верховного Суду Богдана Львова російського паспорта голова суду Всеволод Князєв за власної ініціативи звернувся до СБУ  з проханням перевірити всіх суддів ВС на наявність російського громадянства. 

Про це він розповів у інтерв’ю Цензор.нет.

Всеволод Князєв. Фото: sud.ua

Під час судової реформи у 2016 році парламент вніс зміни до Конституції та перейменував Верховний Суд України на Верховний Суд. До нової установи провели конкурс, участь у якому на загальних підставах могли брати “старі” судді. 

Кожен кандидат у своїй заяві мав чітко оголосити, громадянином якої країни він є і чи має він громадянство іншої держави.

“Це був обов’язковий пункт в анкеті заяви, що подавалася для участі в конкурсі на посаду судді Верховного Суду. Я не дивився анкету судді Богдана Львова, вона перебуває у Вищій кваліфікаційній комісії суддів, у ВС її немає. Але, як показало розслідування “Схем”, у цій заяві Богдан Львов не зазначив, що в нього є громадянство іншої країни. Але мені здається, що це мали перевіряти всі державні органи”, – каже Князєв. 

За словами голови Верховного Суду, Росія під час проведення конкурсу не надавала відомостей про своїх громадян у розпорядження Служби безпеки України, а тому, можливо, ці питання могли залишитися не до кінця з’ясованими: 

“Тож зараз їм (СБУ. – Ред.) слід приділити більшу увагу з боку відповідних правоохоронних органів, розвідки. І потрібно виявити людей, які потенційно можуть працювати не на Україну. Бо ж громадянство само по собі ще не свідчить, що людина – зрадник або колаборант. Але це створює відповідні потенційні ризики… Чи є гарантія, що немає осіб із громадянством Російської Федерації в інших органах державної влади? Думаю, немає. Навіть не сумніваюся, що якщо перевірити ретельно, можна знайти громадян РФ у багатьох державних органах”. 

Нагадаємо, що напередодні Князєв через наявність російського громадянства відрахував зі штату Верховного Суду суддю Богдана Львова. Сам суддя відкидає звинувачення щодо свого російського паспорта. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter