Верховний Суд заборонив забудову Протасового Яру: напередодні активіст Ратушний заявив про тиск

Дата: 19 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Касаційний господарський суд Верховного Суду 19 січня відхилив скаргу компанії “Бора” на рішення Господарського суду Києва та Північного апеляційного суду щодо визнання недійсним договору суборенди на ділянку площею 27 873 кв. метри в ландшафтному заказнику місцевого значення “Протасів Яр”.

Про це виданню ZMINA повідомила адвокатка Євгенія Закревська, яка представляє в судах ініціативу “Захистимо Протасів Яр”. 

Джерело: фейсбук-сторінка спільноти “Захистимо Протасів Яр”

Фінальне судове засідання щодо заборони будівництва мало відбутися 11 січня 2022 року, але його зірвали адвокати бізнесмена Геннадія Корбана та компанії-забудовника.

За рішенням суддів Івана Мищенка, Наталі Волковицької та Надії Багай, договір суборенди між ТОВ “Бора” і ТОВ “Дайтона Груп” визнали недійсним. Суди попередніх інстанцій підтримали позивача – Київську міську раду та активістів, які виступали третьою стороною. Зокрема, в березні 2021 року таке ж рішення ухвалив Господарський суд столиці на підставі того, що документ був укладений без дозволу Київради до того ж на підставі договору оренди, самовільно підписаного 2012 року колишнім мером міста Леонідом Черновецьким, і теж без рішення ради.

За повідомленням на сайті суду, Київська міськрада обґрунтувала позовні вимоги тим, що зазначений договір оренди земельної ділянки є нікчемним правочином, оскільки порушує публічний порядок (зазіхає на суспільні та соціальні основи держави), адже був спрямований на використання комунальної власності всупереч інтересам територіальної громади.

“Суд залишив касаційну скаргу ТОВ “Бора” без задоволення, а рішення першої та апеляційної інстанцій – без змін”, – уточнюється в повідомленні.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 19 січня 2022 року в справі № 910/599/21 можна буде ознайомитися за посиланням.

У коментарі ZMINA Закревська назвала це рішення Верховного Суду “критично важливим” для збереження Протасового Яру. За її словами, скільки не називали в судах цю територію “зеленою зоною”, якби договір оренди залишився чинним, протидіяти забудовникам було б дуже важко.   

Напередодні судового засідання Ратушний на своїй сторінці у фейсбуку заявив, що він та люди з його близького оточення зазнавали певного тиску.

“Певно, в межах проєкту по “зламу активістів” моє особисте життя останнім часом “розробляється” з особливою прискіпливістю”, – написав він.  

Ратушний уточнив, що “виконавці рейдера” почали погрожувати людині, яку хтось окреслив їм як близьку до активіста.

“Вирішили, що буде класно о 5-й ранку писати цій людині: “У Роми проблеми, треба твоя допомога. Питання життя і смерті. Треба терміново зустрітись. Кажи, куди їхати. Я тебе заберу”, – розповів він.

Активіст наголосив, що питання його безпеки під контролем, але якщо йому буде потрібна допомога – він повідомить про це особисто.

Джерело: фейсбук-сторінка Романа Ратушного

Нагадаємо, що 28 липня 2020 року Київська міська рада повернула земельним ділянкам Протасового Яру статус зеленої зони та доручила КМДА погодити клопотання ГО “Захистимо Протасів Яр” про створення там регіонального ландшафтного парку.

У червні того ж року активісти підтвердили в суді заборону на будівництво в Протасовому Яру.

У 2019-му ДАБІ України винесла припис компанії-забудовнику, яка належить Корбану, на заборону будівельних робіт у Протасовому Яру. Забудовник одразу звернувся до Окружного адмінсуду Києва, який скасував дію припису. Однак активісти оскаржили рішення першої інстанції, а згодом почали отримувати погрози. 

Так, Корбан публічно в коментарях у фейсбуці погрожував Ратушному, який був вимушений два місяці переховуватися від нападників. За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження. А на координаторку громади Протасового Яру Юлію Кононенко напали біля місця, де планується забудова. Особи, які вдарили жінку, сіли в авто з дніпровськими номерами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter