В Україні створили мапу насильницьких зникнень правозахисників, журналістів та активістів

Дата: 03 Червня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні створили мапу насильницьких зникнень правозахисників, журналістів, активістів та представників органів місцевого самоврядування. Відомо, що з кінця лютого минулого року окупанти викрали 17 медійників, п’ятеро з яких досі лишаються в полоні.

Про це 2 червня розповіла Анна Попова менеджерка проєктів Центру громадянських свобод повідомляє “Детектор медіа”.

Фото з відкритих джерел

З початку повномасштабного вторгнення армії РФ на території України зафіксовано 1005 випадків викрадення людей окупантами, з них 636 досі перебувають у полоні, 352 людини звільнено, 16 – убито, серед них є і журналісти.

Як повідомляється, з 1005 випадків викрадення – 16 кейсів медійників. Станом на 2 червня звільнено 11 журналістів, у полоні залишаються 5, загинув один – Максим Левін.

Найбільше випадків викрадення зафіксовано в Запорізькій області – 7, Херсонській – 6, Київській – 2, АР Крим – 1. Окупанти затримували журналістів найчастіше вдома – 9 випадків, під час виконання професійних обов’язків – 3, на вулиці – 3, на блокпосту – 1.

Зараз у полоні залишаються Дмитро Хилюк (з березня 2022 року), Сергій Цигіпа (з березня 2022 року), Ірина Данилович (з квітня 2022 року) та Ірина Левченко (з травня 2023 року).  Серед полонених медійників також телеоператор “Суспільне. Миколаїв”, військовослужбовець ЗСУ Василь Філімон, (захоплений росіянами під час виконання бойового завдання навесні 2022 року). 

За словами Сергія Томіленка, голови Національної спілки журналістів України журналісти є однією з головних цілей РФ на тимчасово окупованих територіях України, росіяни розглядають професійну журналістику як загрозу своєму окупаційному режиму та російській пропаганді.

Нагадаємо, за час повномасштабного вторгнення Росії загинуло щонайменше 63 українських медійники, з них – 14 верифікованих випадків загибелі журналістів при виконанні професійних обов’язків, 9 цивільних жертв, смерть яких додатково досліджується, і 40 журналістів, які стали до лав Збройних сил.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter