За час повномасштабного вторгнення Росії загинули щонайменше 63 українських журналісти — НСЖУ

Дата: 02 Червня 2023
A+ A- Підписатися

За час повномасштабного вторгнення Росії загинуло щонайменше 63 українських медійники, з них — 14 верифікованих випадків загибелі журналістів при виконанні професійних обов’язків, 9 цивільних жертв, смерть яких додатково досліджується, і 40 журналістів, які стали до лав Збройних сил.

Такі дані 2 червня навів очільник Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко під час заходу в Українському кризовому медіацентрі. 

Джерело: pexels.com

Він наголосив на тому, що зібрані докази й свідчення дають підстави говорити, що журналісти є прямими цілями російського воєнного наступу.

“Після того, як російські багнети й танки беруть під контроль певну українську територію, одразу починається хвиля так званої інформаційної нейтралізації, йдуть атаки на журналістів і будь-яке незалежне медіаінформування”, — сказав Томіленко.

Росіяни розглядають незалежних медійників як загрозу своєму наступу, бо це загроза російській пропаганді, яка є складовою тимчасової окупації, нагадав він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 2 червня в Києві в холі станції метро “Золоті ворота” відкрилася виставка “Україна: журналісти на передовій”, присвячена Дню журналіста, який відзначається 6 червня.

Для виставки НСЖУ зібрала знімки відомих фотографів і фотографинь, що ілюструють роботу українських воєнкорів. Серед авторів — Станіслав Юрченко, Єфрем Лукацький, Ян Доброносов, Євген Завгородній, Ігор Гур’єв, Роман Потапенко, Борис Корпусенко, Сергій Клименко, Марія Ковальова, Такаші Озакі.

Також на виставці зібрана інформація про працівників і працівниць медіа, які загинули внаслідок російської агресії, фото медійників і медійниць, яких переслідує російська влада в Криму, газети із прифронтових і деокупованих територій, відновити вихід яких допомогла НСЖУ разом з міжнародними партнерами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter