У Києві відкрилася виставка “Україна: журналісти на передовій”

Дата: 02 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві в холі станції метро “Золоті ворота” відкрилася виставка “Україна: журналісти на передовій”, присвячена Дню журналіста, який відзначається 6 червня.

Про це 2 червня повідомили на сайті організатора — Національної спілки журналістів України (НСЖУ).  

Джерело: nsju.org

Для виставки Спілка зібрала знімки відомих фотографів і фотографинь, що ілюструють роботу українських воєнкорів. Серед авторів — Станіслав Юрченко, Єфрем Лукацький, Ян Доброносов, Євген Завгородній, Ігор Гур’єв, Роман Потапенко, Борис Корпусенко, Сергій Клименко, Марія Ковальова, Такаші Озакі.

Частину світлин медійники зробили на фотокамери, які отримали від НСЖУ за підтримки міжнародних партнерів, йдеться в повідомленні.

Також на виставці зібрана інформація про працівників і працівниць медіа, які загинули внаслідок російської агресії, фото медійників і медійниць, яких переслідує російська влада в Криму, побачити газети із прифронтових і деокупованих територій, відновити вихід яких допомогла НСЖУ разом з міжнародними партнерами.

На відкритті експозиції очільник Спілки Сергій Томіленко назвав медійників, які висвітлюють російську агресію проти України, голосом жертв війни й наголосив, що окупанти розглядають представників українських та зарубіжних незалежних медіа як свої цілі, роблять усе, щоб унеможливити їхню діяльність, надавши кремлівській пропаганді можливість впливати на суспільну думку. Проте українські журналісти дають цим намаганням гідну відсіч, підкреслив він.

“Ми схиляємо голови перед пам’яттю загиблих журналістів і висловлюємо солідарність із тими колегами, які перебувають у полоні. Ми вимагаємо негайного звільнення журналіста УНІАН Дмитра Хилюка, кримських журналістів Владислава Єсипенка, Ірину Данилович, громадянських кримськотатарських журналістів, над якими Росія влаштувала судилище в Криму”, — сказав Томіленко.

Водночас він висловив солідарність із запорізькою журналісткою Іриною Левченко, яку разом із чоловіком Олександром росіяни викрали в травні в тимчасово окупованому Мелітополі.

Нагадаємо, що Центр прав людини ZMINA разом з Українським ПЕН, ІМІ, Національним музеєм Революції гідності, Премією імені Георгія Гонгадзе підготували виставку The War Is Not Over Yet (“Війна ще не закінчилася”) про злочини Росії проти медіа в Україні. Вона розповідає про українських та закордонних журналістів, операторів, фотографів, фіксерів, які були вбиті, поранені, викрадені від початку повномасштабного вторгнення РФ.

Виставка мандрує українськими містами близько року. Її вже побачили у ПолтавіКиєвіБоярціВінниці та Одесі.

Чергова експозиція відкрилася в Харкові 30 травня, вона працюватиме до 26 червня на площі Свободи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter