Кримська журналістка Ірина Данилович у “суді” заявила, що її били та душили співробітники ФСБ

Дата: 30 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Під час розгляду кримінальної справи у незаконному формуванні, що називає себе “Феодосійським міським судом” громадська журналістка Ірина Данилович заявила про катування.

Про це інформує правозахисна організація “Кримський процес”.

Ірина Данилович

Під час засідання сторони переглянули відео з камери спостереження, допитали саму журналістку. 

Видання повідомляє, що на дослідженому під час засідання відео було видно, як жінку, схожу на Ірину Данилович, кілька людей силою закидають у салон машини. При цьому один із цих людей пред’являє якесь посвідчення водієві таксі, який став свідком подій, і той поспішно їде з місця злочину.

Після перегляду відео, суддя Наталія Кулінська розглянула клопотання про залучення відомостей про місце служби свідка Костянтина Високогляда, який раніше давав свідчення як “представник громадськості” та стверджував, що є самозайнятим. Однак надалі виявилося, що він є співробітником незаконної в Криму “поліції” та обіймає посаду так званого “заступника начальника відділу з міграції МВС Росії” у Бахчисарайському районі.

Також Кулинська розглянула клопотання про виключення низки доказів як неприпустимих – вона ухвалила рішення дати їм оцінку у дорадчій кімнаті.

Після цього сторона захисту заявила відвід “суду”, побачивши в діях незаконної “судді” Наталі Кулінської десять епізодів зацікавленості у результаті справи. За інформацією видання, захист аргументував відведення десятьма епізодами неправомірних або необґрунтованих дій з боку учасниці незаконного формування, зокрема:

  • неправомірні дії щодо оголошення показів свідків, що не з’явилися;
  • відмова у допиті 15 свідків сторони захисту;
  • відмова у дослідженні речових доказів;
  • бездіяльність “суду” при відмові свідка давати свідчення;
  • відмова досліджувати записи, якими користуватися час надання свідчень;
  • залучення за клопотанням прокурора до матеріалів справи ніким не засвідчених документів;
  • зняття питань одному зі свідків звинувачення та інтерес до питання судимості свідка, який виступав за клопотанням захисту.

Після розгляду у дорадчій кімнаті Кулінська відхилила клопотання. 

Потім незаконне формування перейшло до допиту громадянської журналістки. У своїх свідченнях Ірина Данилович повідомила, що її викрали на зупинці в Коктебелі співробітники ФСБ уранці 29 квітня. Вона зазначила, що ані цього дня, ані протягом наступного тижня ніхто не звинувачував її у зберіганні вибухового пристрою — весь цей час її допитували про зв’язки з українськими спецслужбами.

Вона заявила, що допити супроводжувалися як психологічним тиском, так й застосуванням тортур. За словами Даниловича, її били й душили та не виводили до туалету.

Весь цей час її утримували у підвалі будівлі незаконного формування, що називає себе “Головним управлінням ФСБ республіки Крим” у важких антисанітарних умовах. Через тиждень їй пообіцяли, що її буде звільнено, коли під відеозапис повідомить, що не має претензій до силовиків і підпише необхідні документи. Вона спробувала прочитати документи, але співробітник, який брав участь у її викраденні, пообіцяв вивезти її до лісу та вбити. Не сумніваючись у реальності загрози, вона підписала всі документи, включно з порожніми бланками. Потім їй повідомили, що її затримали за підозрою у зберіганні вибухового пристрою.

Наступне засідання призначене на 27 грудня. Незаконне формування запланувало на цей день дебати сторін, хоча формально судове слідство ще не закінчено.

Нагадаємо, співробітники ФСБ викрали Ірину Данилович 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. 

Ірина Данилович

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнєцова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи. 

Журналістці загрожує до восьми років позбавлення волі та до 100 тисяч російських рублів штрафу.

Кримінальну справу Ірини Данилович розглядає “суддя” незаконного формування, що називає себе “Феодосійським міським судом”.

Як відомо, на засіданні 7 листопада сторона захисту заявила клопотання про виклик до “суду” для допиту як свідків 16 осіб, зокрема співробітників ФСБ, що були причетні до викрадення журналістки, її незаконного утримання протягом тижня в підвалі ФСБ та фальсифікації кримінальної справи. Незаконне формування відмовило у всіх клопотаннях, окрім виклику одного свідка захисту – Сулеймана Кадирова, який не володіє інформацією по суті обвинувачення, а може дати лише характеризувальні свідчення.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021 року в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данилович таврували як “іноземну агентку”.

Напередодні спеціальний представник ООН з прав правозахисників висловив у комунікації з російським урядом занепокоєння з приводу ймовірного насильницького зникнення кримської громадянської журналістки та правозахисниці Ірини Данилович, неналежного поводження з нею, порушення кримінальної справи, обшуку помешкання, заволодіння її електронними пристроями та таврування як “іноземної агентки”. 

9 травня низка правозахисних організацій, зокрема “Репортери без кордонів“, закликали Росію негайно звільнити Данилович.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter