Через незаконне затримання кримської журналістки Ірини Данилович ООН вказала Росії на неприпустимість порушень низки прав

Дата: 18 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Спеціальний представник ООН з прав правозахисників висловив у комунікації з російським урядом занепокоєння з приводу ймовірного насильницького зникнення кримської громадянської журналістки та правозахисниці Ірини Данилович, неналежного поводження з нею, порушення кримінальної справи, обшуку помешкання, заволодіння її електронними пристроями та клеймуванням як “ЗМІ–іноземний агент”. 

Про це йдеться у заяві спецпредставника ООН. 

Ірина Данилович

В ООН наголошують, що переслідування Ірини Данилович пов’язані з її законною правозахисною діяльністю та тим, що вона скористалася свободою вираження думок. 

Спецпредставник ООН висловив також занепокоєння залякуваннями та переслідуваннями правозахисників в Криму через їхню правозахисну діяльність. Особливо ООН стурбована охолоджуючим ефектом, який таке переслідування могло справити на правозахисників тимчасово окупованого півострова, знеохочуючи їх користуватися своїми правами. 

“З огляду на попередні спостереження Ради ООН з прав людини ми нагадуємо уряду Росії, що національну безпеку не використовують для невиправданих або свавільних обмежень свободи на вираження думок (A/HRC/7/36). Ми нагадуємо, що законне вираження думок не має криміналізуватися і що заходи, спрямовані на регулювання існування та діяльності громадянського суспільства та правозахисників, повинні відповідати вимогам пропорційності, необхідності та недискримінації. Не можна зловживати законодавством у сфері національної безпеки, використовуючи його проти фізичних осіб, які у мирний спосіб користуються своїм правом вираження думок, свободою асоціацій та мирних зібрань”, – йдеться у заяві.

При цьому в ООН наголосили, що ці права захищені Міжнародним пактом про громадянські і політичні права. 

В ООН також висловили занепокоєння ймовірними порушеннями під час арешту громадянської журналістки Ірини Данилович та відсутністю юридичних гарантій під час її затримання, що несумісні з правом на справедливий суд та належну правову процедуру. 

“Ми наголошуємо, що всі фізичні особи, попри важкість обвинувачень, які проти них висувають правоохоронці, мають право на належну правову процедуру відповідно до верховенства права. Право на справедливий суд визнане не лише у конвенціях з прав людини, а й в межах міжнародного гуманітарного права, міжнародного кримінального права, конвенціях з протидії тероризму та звичаєвим міжнародним правом (A/63/223)”, – йдеться у заяві спецпредставника ООН.

Крім того, Росії нагадали, що ст. 14 ратифікованого Росією пакту передбачає, серед іншого, принцип рівності перед компетентними, незалежними та неупередженими судами та трибуналами, презумпцію невинуватості. Також ця стаття передбачає надання достатнього часу та можливостей для підготовки стороною захисту та право обвинувачених спілкуватися з захисником. 

Серед іншого у зв’язку з визначенням російським мін’юстом Ірини Данилович  як “ЗМІ–іноземний агент” в ООН повторили своє попереднє занепокоєння про згубний вплив цього найменування на правозахисників, зокрема тих, хто висловлює погляди з незгодою. Це обмежує їхні права на свободу об’єднань і свободу вираження поглядів, зокрема з їхньою адвокаційною роботою.

Як відомо, Ірину Данилович співробітники ФСБ викрали 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. 

Ірина Данилович

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнецова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи. 

Журналістці загрожує до восьми років позбавлення волі та до 100 тисяч російських рублів штрафу.

Кримінальну справу Ірини Данилович розглядає незаконна “суддя” незаконного формування, що називає себе “Феодосійським міським судом”.

Як відомо, на засіданні 7 листопада сторона захисту заявила клопотання про виклик до “суду” для допиту як свідків 16 осіб, зокрема співробітників ФСБ, що були причетні до викрадення журналістки, її незаконного утримання протягом тижня в підвалі ФСБ та фальсифікації кримінальної справи. Незаконне формування відмовило у всіх клопотаннях, окрім виклику одного свідка захисту – Сулеймана Кадирова, який не володіє інформацією по суті обвинувачення, а може дати лише характеризувальні свідчення.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021 року в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данилович таврували як “іноземну агентку”.

9 травня низка правозахисних організацій, зокрема “Репортери без кордонів“, закликали Росію негайно звільнити Данилович.

На початку липня незаконний “Київський райсуд Сімферополя” продовжив журналістці та правозахисниці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 6 вересня. На судове засідання вільних слухачів і журналістів не пустили.

Наприкінці того ж місяця Ірина Данилович заявила про побиття та тиск із боку співробітників ФСБ РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter