Кримська журналістка та правозахисниця Ірина Данилович заявила про побиття та тиск з боку ФСБ

Дата: 28 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Кримська громадянська журналістка та правозахисниця Ірина Данилович, яку незаконно утримують в неволі від 29 квітня 2022 року, заявила про те, що співробітники Федеральної служби безпеки РФ (ФСБ) продовжують тиск на неї.

Про це йдеться у листі, переданому Данилович із СІЗО, текст якого має в розпорядженні ZMINA.

Ірина Данилович. Фото з соцмереж

“Я, Данилович І.Б., хочу заявити про те, що агресивні та протиправні дії з боку співробітників ФСБ м. Сімферополя не припиняються досі!” — написала вона.  

Так, журналістка повідомила, що 5 липня 2022 року під час етапування її до окупаційного “Київського райсуду” Сімферополя її побив конвой ФСБ.

Пізніше, 22 липня 2022 року, під час етапування з управління служби до сімферопольського СІЗО її та ще п’ятьох людей конвоїр ФСБ при багатьох свідках з особливою агресією зазначив, що їй “підкинули замало вибухівки” під час затримання. За його словами, якби він затримував Данилович, то “підкинув би більше” й водночас додав би “ще кілограм наркотиків”, пише журналістка. 

Нагадаємо, що Ірину Данилович окупанти арештували наприкінці квітня у Криму. Громадянська журналістка співпрацює з багатьма незалежними ЗМІ, зокрема медіапроєктом “INжир” та ініціативою “Кримський процес”, що висвітлює судові процеси в політично мотивованих справах на окупованому півострові.

Протягом 13 днів із нею не було зв’язку. Як з’ясувалося, вісім днів журналістку утримували в будівлі ФСБ, де тестували на поліграфі, погрожували та давали їсти лише раз на день.

Згодом у сумці Данилович, яку у неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “суд” обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Лише через два тижні після зникнення дівчини її рідним повідомили, що Ірина перебуває в СІЗО Сімферополя, їй висунули звинувачення в “незаконних діях із вибуховими речовинами”. Їй загрожує до восьми років позбавлення волі та до 100 тисяч російських рублів штрафу.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021 року в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данилович таврували як “іноземну агентку”. 

9 травня низка правозахисних організацій, зокрема Репортери без кордонів, закликали Росію негайно звільнити Данилович.

На початку липня незаконний “Київський райсуд Сімферополя” продовжив журналістці та правозахисниці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 6 вересня. На судове засідання вільних слухачів і журналістів не пустили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter