“Репортери без кордонів” вимагають негайно звільнити кримську правозахисницю та журналістку Ірину Данилович

Дата: 14 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) вимагає від російської окупаційної влади негайного звільнення кримської правозахисниці, громадянської журналістки Ірини Данилович.

Відповідна заява оприлюднена на сайті RSF.

Ірина Данілевич. Фото з соцмереж

“Після 13 днів, які вона провела в ув’язненні без зв’язку із зовнішнім світом, без будь-яких новин для її сім’ї, ми з полегшенням дізналися, що вона жива, але ми побоюємося, що з Іриною Данилович погано поводилися”, — заявила керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

Вона засудила викрадення та незаконне утримання під вартою Данилович, що суперечить ратифікованому Москвою Міжнародному пакту про цивільні та політичні права, і закликала російську владу негайно звільнити журналістку.

Нагадаємо, на тринадцяту добу після викрадення в слідчому ізоляторі Сімферополя адвокату підтвердили, що Данилович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами (ч. 1 ст. 222.1 Кримінального кодексу РФ).

Формально міру застосування їй обрали лише 7 травня. Із залученням “державного адвоката” за призначенням усупереч тому, що її адвокат Айдер Азаматов вісім днів проводив її пошуки, зокрема в ФСБ та в адвокатській палаті півострова. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу.

За словами Азаматова, співробітники ФСБ погрозами змусили Данилович підписати чисті аркуші паперу, щоб отримати привід для висунення обвинувачення.

Ірину Данилович викрали в Коктебелі 29 квітня. Цього ж дня в будинку журналістки працівники незаконного “загону мобільного спеціального призначення” (ОМОН) в балаклавах провели обшук. Вилучили ноутбук, її телефон, телефони родичів, кілька книжок та документів. Обшук проходив із грубими порушеннями.

Згодом батько зниклої журналістки заявив, що є відео, де видно перехожу в одязі, в якому була Данилович. Вона якийсь час спілкується з чотирма чоловіками в цивільному біля сірої машини. Потім її силою заштовхують в салон машини та їдуть. 

Данилович співпрацює з багатьма незалежними ЗМІ, зокрема з медіапроєктом “INжир” та ініціативою “Кримський процес”, яка висвітлює судові процеси в політично мотивованих справах на півострові.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021-го в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данилович таврували як “іноземну агентку”. 

9 травня низка правозахисних організацій закликала Росію негайно звільнити Данилович.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter