В окупованому Криму вже сьому добу не можуть знайти журналістку

Дата: 05 Травня 2022
A+ A- Підписатися
Росія переслідує громадську журналістку та правозахисницю Ірину Данілович за її мирну та законну діяльність з висвітлення проблем системи охорони здоров’я, а також за захист та просування прав медичних працівників у Криму.
 
Про це йдеться в профайлі правозахисної організації Front Line Defenders.
 
Ірина Данілович. Фото із соцмереж

Ірина Данілович вважається безвісти зниклою вже сьому добу. Її викрали 29 квітня, коли вона поверталася додому з роботи в Коктебелі.

Цього ж дня в будинку жінки працівники незаконного “загону мобільного спеціального призначення” (ОМОН) в балаклавах провели обшук. У родини вилучили ноутбук, телефон журналістки, телефони родичів, кілька книжок та документів.
 
Батьку Ірини Данілович зачитали ухвалу “суду” про проведення обшуку, проте копію “постанови” не віддали. Представники незаконного формування повідомили Броніславу Даніловичу, що його доньці призначили десять діб адміністративного арешту за “передання нетаємної інформації іноземній державі”.
 
Увесь час із моменту викрадення адвокат Айдер Азаматов та сім’я журналістки розшукують її в ізоляторах тимчасового тримання в різних містах Криму, але не можуть знайти. Адвокат Ірини написав за обставинами її зникнення звернення до окупаційної “прокуратури”, а батьки – заяву до “поліції”.
 
Батько потерпілої розповів Комітету із захисту журналістів, що 2 травня додому прийшли “поліцейські”, щоб розслідувати зникнення, утім вони не надали йому жодної інформації. 
 
Front Line Defenders зауважує, що Данілович висвітлює проблеми системи охорони здоров’я в Криму, зокрема й реакцію окупаційної влади на пандемію коронавірусу на півострові. 
 
“Після того як Данілович та інші медичні працівники на початку жовтня 2020 року  вимагали обіцяних виплат за свою роботу з пацієнтами, які захворіли на коронавірус, її та кількох її колег звільнили з лікарні у Феодосії… Вона працює медичним працівником і захищає права медпрацівників через свою діяльність у профспілковому русі медиків та власний проєкт “Кримська медицина без обкладинки”, – повідомила правозахисна організація. 
 
Данілович співпрацює з багатьма незалежними ЗМІ, зокрема з медіапроєктом “INжир” та ініціативою “Кримський процес”, яка висвітлює судові процеси в політично мотивованих справах на півострові.
 
Front Line Defenders вказав на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, до прикладу, у грудні 2021 року в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данілович таврували як “іноземну агентку”. 
 
Front Line Defenders закликає владу Росії:
  • негайно провести ретельне та неупереджене розслідування викрадення Данілович задля захисту журналістки та притягнення винних до відповідальності відповідно до міжнародних стандартів з подальшим опублікуванням результатів; 
  • вжити всіх необхідних заходів, щоб гарантувати фізичну та психологічну безпеку та недоторканність правозахисниці Ірини Данілович;
  • гарантувати, щоб усі правозахисники в Криму мали можливість вести свою законну правозахисну діяльність у будь-яких обставинах без обмежень та без страху помсти.

Розкрити місце перебування Данілович від окупаційної влади в Криму також вимагає Комітет із захисту журналістів. 

Тим часом Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків і затримання Данілович (ч. 2 ст. 146 та ч. 2 ст. 162 КК України).

“На дев’ятому році окупації безпідставні обшуки та затримання відбуваються систематично і служать інструментом залякування жителів півострова”, – наголосили у відомстві.

За даними “Крим SOS“, за роки окупації Криму на півострові сталося 44 насильницькі зникнення. Окрім Ірини Данілович, досі нічого не відомо про долю та місце перебування ще 15 людей.

Наразі безвісти зниклими в Криму вважаються Тимур ШаймардановСейран ЗінедіновІслям ДжеппаровДжевдет ІслямовЕскендер АпселямовМухтар АріслановРуслан Ганієв, Арлен Терехов, Ервін ІбрагімовЕскендер ІбраїмовВалерій Ващук, Іван БондарецьВасиль Черниш, Федір Костенко та Арсен Алієв. Це проукраїнські та кримськотатарські активісти або родичі когось із них. 

У січні 2022 року Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію “Припинення практики насильницьких зникнень на території держав Ради Європи” №15431.

Асамблея нагадала, що насильницькі зникнення порушують низку ключових прав людини й рівною мірою заборонені міжнародною системою прав людини та міжнародним гуманітарним правом, незалежно від природи та кваліфікації збройного конфлікту. Жодні обставини, чи то загроза війни, війна, внутрішня політична нестабільність, чи будь-яка інша надзвичайна ситуація не виправдовують злочину насильницького зникнення.

Як відомо, 10 березня 2021 року в Сімферополі ФСБ затримала громадянина України, журналіста “Радіо свобода” Владислава Єсипенка

Російська спецслужба інкримінує йому  порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ, (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

До початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну на півострові було ув’язнено 13 журналістів. Це кримськотатарські громадянські журналісти Осман Аріфмеметов, Марлен (Сулейман) Асанов, Асан Ахтемов, Ремзі Бекіров, Тимур Ібрагімов, Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Амет Сулейманов, Руслан Сулейманов та Рустем Шейхалієв, журналісти Олексій Бессарабов, Владислав Єсипенко, а також Наріман Джелял, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, в минулому журналіст.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter