В Україні почав діяти закон про легалізацію медичного канабісу: у МОЗ кажуть, що обіг буде прозорим і простежуваним

Дата: 16 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

16 серпня, у пʼятницю, в Україні вводиться в дію закон, який врегульовує обіг канабісу у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

Фото: Getty Images

Так, тепер в країні офіційно дозволено використання канабісу в медичних цілях. Зокрема, ці препарати можуть застосовуватися для лікування військових із посттравматичним стресовим розладом (ПТСР), пацієнтів з тривожними розладами, епілепсією, онкологічними захворюваннями, а також для знеболення у паліативній терапії.

Канабіс, а також його смола, екстракти та настоянки, більше не вважаються особливо небезпечними речовинами, і їхній обіг, раніше заборонений, тепер дозволений за певних умов.

Також дозволяється вирощування конопель для промислових цілей, за умови, що рівень тетрагідроканнабінолу (ТГК) у висушеній соломі не перевищує 0,2%. З 2027 року цей показник буде підвищений до 0,3%.

Для регулювання вирощування медичного канабісу розробили Ліцензійні умови, які найближчим часом розгляне Кабінет Міністрів. Усі етапи обігу медичних конопель, від вирощування до продажу в аптеці, підпадатимуть під ліцензійний контроль.

Культивування рослин здійснюватиметься в умовах закритого ґрунту, з цілодобовим відеоспостереженням, доступ до якого матиме Національна поліція. Також передбачено жорсткий контроль за дотриманням правил вирощування, збирання і обробки сировини.

Весь ланцюг обігу медичного канабісу буде відслідковуватися через електронну систему, яка розпочне роботу восени цього року. Кожна операція з канабісом повинна бути зареєстрована в системі протягом доби після її здійснення.

Ліки з медичного канабісу можуть виготовлятися в аптеках і відпускатимуться за електронним рецептом. Вони будуть доступні в різних формах, зокрема у вигляді крапель, капсул та паст.

Дозволено також імпорт рослинної субстанції канабісу для виготовлення ліків, але з дотриманням встановлених квот і обов’язковою реєстрацією субстанції як активного фармацевтичного інгредієнта.

Людям, які вʼїжджають або виїжджають з України, дозволяється мати при собі лікарські засоби на основі канабісу для особистого використання в межах обсягу, визначеного рецептом.

Закон також дозволяє використання наркотичних засобів і психотропних речовин у наукових та освітніх цілях, але за наявності відповідної ліцензії.

Водночас продаж канабісу та його похідних з будь-яким вмістом тетрагідроканабінолу для рекреаційного використання залишається забороненим.

Канабіс містить багато унікальних канабіноїдів, серед яких лише тетрагідроканабінол має психоактивний ефект. Інші канабіноїди не впливають на психіку, але можуть мати значний терапевтичний ефект і не викликають звикання.

Медичний канабіс широко використовується у світі для лікування побічних ефектів хімієтерапії, хронічного болю, глаукоми, анорексії, розсіяного склерозу, епілепсії та інших захворювань.

Нагадаємо, що Верховна Рада довго не могла ухвалити закон про медичний канабіс попри заклики МОЗ, РНБО, регіональних міськрад, низки громадських діячів, активістів та матері дівчинки з тяжкою формою епілепсії, яка вимушена страждати через чинну заборону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter