У тернопільській бібліотеці хлопчику-переселенцю не хотіли давати книжки без застави, бо він “не свій”. Директорка спростовує звинувачення в дискримінації

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

17 квітня, у середу, колишня журналістка Нового каналу Катерина Посохова розповіла, що працівниця Тернопільської обласної бібліотеки для дітей відмовилася видавати книжки її сину Святославу без внесення грошової застави, побоюючись, що вони, переселенці з Харкова, можуть не повернути їх або зіпсувати. Директорка установи звинувачення відкидає і каже, що заставу за цінні книжки просять у всіх користувачів бібліотеки.  

ZMINA зібрала, що відомо наразі. 

Ілюстративне зображення. Фото: Черкаська обласна рада

Катерина розповіла, її син  понад два роки ходив до тамтешньої міської бібліотеки біля школи. Він перечитав багато книжок та жодних нарікань від бібліотекарок не мав. Однак під час спроби взяти книгу в Тернопільській обласній бібліотеці родина зіткнулася з упередженим ставленням з боку працівниць та керівництва. 

“Тут ми дізналися, що дитина в Тернополі “не своя”, а які можуть бути книги для не своїх? За дві обрані книги (старенькі й у ганебному стані) на абонементі нам виставили рахунок у 600 грн. Така типу застава, бо довіри до нас нема. Ми щиро здивувалися. На що почули оце все про “ви там можете написати “слава Росії”, “такі, як ви, вже багато книг у нас потягли”. Але ж які ми? Офіційно зареєстровані в місті, працюємо, навчаємось – дитина в місцевій школі, має відмінні успіхи”, – пише Катерина Посохова. 

Поки тривала суперечка, вона помітила, що іншим дітям видають книжки без застави. Тому вона вирішила звернутися до керівництва бібліотеки. 

“Далі знову тривала розмова з директоркою, її заступницею. Знову чуємо всі догми світу про переселенців, яким не можна довіряти, хоч скільки б вони жили в Тернополі. Намагаюся спокійно апелювати до Конституції, де всі громадяни рівні тощо. У відповідь – або платіть, або ідіть, або поліцію викликаємо”, – додала Посохова. 

Примітно, що на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей немає інформації про застави за користування книжками. Також відповідної інформації немає в розділі про платні послуги бібліотеки.

Утім, у коментарі виданню ZMINA директорка бібліотеки Надія Новіцька наголосила, що ті послуги, які надає бібліотека, передбачені Законом України “Про бібліотеки і бібліотечну справу”, де прописано, що бібліотеки мають право давати книжки під заставу.

Зокрема, стаття 20 закону про права бібліотек містить пункт такого змісту: 

“Бібліотеки в порядку, передбаченому їх статутами (положеннями), мають право самостійно визначати при наданні користувачам бібліотеки документів розмір коштів, що передаються бібліотеці як забезпечення виконання зобов’язань щодо повернення одержаних у бібліотеці документів, у випадках, передбачених правилами користування бібліотеками”.

“Згідно з цим законом ми розробили положення про використання застави в бібліотеці, і в цьому документі все прописано – як, на яких підставах, яка саме література визначається цінною”, – каже директорка.

Фото: Ірина Небесна / Інститут масової інформації

Зараз працівники бібліотеки збираються виставити цей документ на сайт, оскільки до цього часу ця інструкція була розміщена тільки біля входу в бібліотеку. За словами директорки, під час реєстрації читачам розповідають про всі ці правила і попереджають, що якщо вони оберуть цінні книжки, то їх даватимуть під заставу.

“Це не вимагання грошей і не привласнення чужих коштів, це захист нашого бібліотечного фонду. Заставу ми потім повертаємо в повному обсязі. Ця послуга в нас діє близько 10 років. Вона діє для всіх жителів міста Тернополя і людей, які не прописані тут і не мають постійного місця проживання. Ця послуга не нова і не дискримінаційна. Вона однакова для всіх”, – наголосила Новіцька.

Вона також зауважила, що якщо діти-читачі хочуть взяти якусь цінну книжку, то працівники телефонують їхнім батькам і пропонують таку послугу. Все це, як каже директорка, роз’яснили й Катерині. 

Також Надія Новіцька стверджує, що про суму в 600 гривень не йшлося. Хоча точної вартості застави вона не назвала, проте наголосила, що настільки дорогих книжок у молодшому відділі для 1–4 класу немає. 

Зрештою, як каже бібліотекарка, Катерина зі Святом обрали дві інші книжки безоплатно. 

Директорка також визнала, що дискримінаційні висловлювання на адресу переселенців усе ж пролунали. 

“У нас була така ситуація минулого року. Читачі взяли книжку, а коли принесли здавати, ми побачили на одній зі сторінок: “Смерть Україні, слава Росії”. Ми побачили, що ця дитина навчається в 4-й школі, тому взяли книжку й пішли туди. Там з’ясувалося, що дитина переміщена з Харківської області. Дев’ятирічна дитина не могла саме таке написати. Школа розбиралася з цим потім. І от учора моя заступниця мала необережність сказати про цей випадок. Потім вона сама зрозуміла, що не мала так казати. Впродовж багатьох років до бібліотеки ходять переселенці, і таких конфліктів ніколи не виникало”, – запевнила директорка. 

Працівниці бібліотеки планують доповнити інформацію на сайті установи щодо користування цінними книжками, а також розповісти про цей інцидент зі свого боку. 

Катерина тим часом поділилася, що після її публікації до неї звернулося вже кілька видавництв із пропозицією надіслати хлопчикові книжки безоплатно. 

Нагадаємо, що в Білій Церкві вже півтора року проводиться літературно-музичний фестиваль під назвою “Моє імʼя – Україна”, спрямований на інтеграцію дітей-переселенців до місцевої громади. Крім того, для дітей створюють мовні курси, флешмоби та інші активності, які є складовою патріотичного виховання молоді. 

Однак наразі значної підтримки від місцевої влади фестиваль не має. Організацію заходів підтримують окремі люди, до яких організаторка Ольга Озерян звертається індивідуально, – директорка місцевої бібліотеки, директор книжкової фабрики тощо.

Наразі ініціаторка намагається вийти на міжнародний рівень та залучити українських дітей до участі в мистецьких заходах за кордоном, зокрема в Німеччині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter