Батьки ділилися, що діти вперше з моменту евакуації сміялися та раділи: як у Білій Церкві інтегрують дітей-ВПО

Дата: 11 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Білій Церкві вже півтора року проводиться літературно-музичний фестиваль під назвою “Моє імʼя – Україна”, спрямований на інтеграцію дітей-переселенців до місцевої громади. Крім того, для дітей створюють мовні курси, флешмоби та інші активності, які є складовою патріотичного виховання молоді. 

Про це Центру прав людини ZMINA розповіла ініціаторка фестивалю Ольга Озерян

Фото надані Ольгою Озерян

З початку повномасштабної війни Ольга Озерян стала на облік ВПО у Білій Церкві. У чергах, отримуючи гуманітарну допомогу, жінка помітила, що значна частина підлітків та дітей-переселенців у черзі спілкуються російською мовою.

“Біла Церква – це українськомовне місто. Я вирішила, що треба щось робити для того, щоб інтегрувати російськомовних дітей у це середовище. Пішла до дитячої бібліотеки і попросила надати мені приміщення для проведення читань українських віршів з дітьми-ВПО”, – розповіла вона.

Крім того, коли жінка стояла у черзі по гуманітарну допомогу, вона побачила дівчинку, яка гралася лялькою без голови. Саме тому Ольга вирішила, що задля мотивації дітей брати участь у читаннях їм потрібні й маленькі призи – книжки, одяг, іграшки тощо. Для того, щоб зібрати ці подарунки, вона звернулася до своїх друзів та знайомих у соцмережах, а також до громадських організацій.

“Якщо взяти у відсотковому плані, то зі 100% я отримала близько 50% позитивних відповідей, і зрештою люди почали надсилати посильну допомогу. І так я створила цей призовий мотиваційний фонд для цих діток. 28 серпня 2022 року відбувся перший концерт, присвячений незалежності України. Такий літературно-музичний фестиваль отримав назву “Моє імʼя – Україна” і відтоді він періодично відбувається”, – зазначила Озерян.

Після першого такого заходу до неї підійшли батьки учасників фестивалю, які висловили свою вдячність. Деякі з них ділилися – діти вперше з моменту евакуації сміялися та раділи. За словами Ольги, тоді вона відчула, що нині її місія полягає у тому, щоб психологічно підтримувати дітей-ВПО як представників української нації, масштабувати цей фестиваль.

Окрім читань віршів про Україну, виконання патріотичних пісень та малювання плакатів, діти беруть участь у вікторині “Які ми українці”, за що отримують рюкзаки з корисним наповненням – канцтоварами.

Фото надані Ольгою Озерян

Однак наразі значної підтримки від місцевої влади фестиваль не має. Організацію заходів підтримують окремі люди, до яких Ольга Озерян звертається індивідуально, – директорка місцевої бібліотеки, директор книжкової фабрики тощо.

Наразі ініціаторка намагається вийти на міжнародний рівень та залучити українських дітей до участі у мистецьких заходах за кордоном, зокрема у Німеччині.

Нагадаємо, що для переселенців у Києві, Львові, Івано-Франківську та Чернівцях створили чат-бот “ТурБОТа про ВПО”, який містить, зокрема, інформацію для збереження ідентичності для представників корінних народів України та національних меншин.

Чат-бот містить низку розділів, зокрема про отримання статусу ВПО. У цьому розділі можна ознайомитися зі списком документів, необхідних для отримання цього статусу, хто може туди звернутися. Розділ також містить контакти, адреси, номери телефонів ЦНАПів у чотирьох містах.

У розділі про гуманітарну та грошову допомогу автори чат-бота розповідають, зокрема, де можна її знайти, як отримати та які для цього необхідно подати документи. 

У розділі про підтримку підприємців ВПО зібрано міжнародні й державні програми та вакансії для переселенців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter